"Kosovo je predgrađe Lumbarde", piše u biciklističkom vodiču po Korčuli u tekstu o stazi na istočnoj strani otoka. Lumbarda je općina sa 1217 stanovnika, prema prošlogodišnjem popisu, a "predgrađe" Kosovo je općinsko naselje uz koje se vežu najpoznatije tamošnje vinarije Bire i Zure. Naziv naselja je povijesni i s istoimenom novom državom između Srbije, Crne Gore, Albanije i Makedonije nema nikakve veze, kažu u Lumbardi. No, zanimljivo je znati da i na velikom Kosovu postoji naselje koje nazivom podsjeća na Lumbardu: to je Lumbardhi u općini Dečani.

U pelješkom naselju Ponikve, koje je dio općine Ston, postoji pak zaselak Metohija. U vrijeme SFRJ Kosovo i Metohija bio je puni naziv te autonomne pokrajine. Tamošnja je Metohija istočni dio današnjeg Kosova, a ona Pelješka, objašnjavaju u Ponikvama, nema veze s njom kao ni korčulansko Kosovo. Također je riječ o stoljećima starom nazivu zaselka u kojem je danas vinarija Marlais. Sve tri spomenute vinarije proizvode plavce pa je i ova trica posvećena hrvatskim vinoma od te sorte iz Kosova i Metohije.

plavac.jpg
StoryGourmet Press Plavac mali 2017. Bire, Lumbarda, Korčula. Cijena - 179,25 kn

Loze stare do 50 godina i prinos do 0,8 kilograma po trsu jamstvo su kvalitete grožđa za Plavac mali vinarije Bire. Dugo odležava u drvenim bačvama što mu lijepo omekšava tanine, a više ni slatki "drveni" začini i vanilija nisu dominantni nego do izražaja dolaze nježne tercijarne note kakaa, duhana i cedrovine kroz koje se fino osjete i arome voća, rogača, mediteranskog bilja... Okus je elegantan i svjež, a vino fino pristaje plavoj ribi, jelima od divljači, pršutu, zrelim sirevima. Butelja ovog lumbardsko-kosovskog plavca je u Miva Galeriji vina 179,50 kuna.

advocatus.jpg
StoryGourmet Press Advocatus Diaboli 2015. Zure, Lumbarda, Korčula. Cijena - 236,25 kn

Na jugoistočnim padinama Korčule je glasoviti položaj Defora na kojem vinarija Zure uzgaja plavac mali. Za razliku od drugih, taj vinograd gleda na more i najbolji je dio otoka za našu najznačajniju crnu sortu. Moćno suho crno vino bogato je aromama bobičastog voća, šljive i crnog ribiza te začinskim notama u kojima prevladavaju origano, a zahvaljujući dugom njegovanju u drvenim bačvicama fino se osjeti i vanilija. Najbolji plavac u lumbardsko-kosovskoj vinariji nazvali su Đavoljim odvjetnikom, a butelja je u internetskoj trgovini Lu-Ma Ekskluziv 236,25 kuna.

škrapa.jpg
StoryGourmet Press Škrapa 2016. Marlais, Ponikve, Pelješac. Cijena - 120 kn

S najviših položaja Ponikvi na Pelješcu stiže grožđe za vino Škrapa, ponajbolji plavac obiteljske vinarije Marlais čija je adresa Metohija 12. Berba 2016. dvije godine odležala je u bačvicama i još dvije godine u boci. Odlikuju je intenzivne arome zrelih šljiva, rogača, čokolade i mediteranskog bilja, okus je izbalansiran, pun i voćan sa živim taninima. Obitelj Marlais preporučuje dekantiranje te posluživanje na temperaturi između 16 i 18 stupnjeva, uz odležane tvrde sireve i jela od crvenog mesa. U pelješko-metohijskoj vinariji butelja stoji poprilično prijateljskih 120 kuna.