Svake godine, uoči 6. prosinca, djeca diljem Hrvatske brižljivo čiste svoje čizmice i ostavljaju ih na prozor, puni uzbuđenja i nade da će ih ujutro dočekati darovi dobrog svetog Nikole. No odakle zapravo dolazi ovaj simpatičan i dirljiv običaj koji je postao važan dio djetinjstva u mnogim europskim zemljama?

Običaj ostavljanja obuće za darove veže se uz lik sv. Nikole, biskupa iz 4. stoljeća poznatog po dobroti, brizi za djecu te anonimnim djelima milosrđa. Prema legendi, sveti Nikola je jednom tajno pomogao siromašnoj obitelji ubacujući vrećicu sa zlatom kroz prozor, a ona je navodno pala u čizmu koja se sušila kraj vatre. Upravo se zbog te priče razvio običaj pripremanja obuće uoči njegova blagdana.

U srednjem vijeku kult svetog Nikole postaje iznimno raširen u Europi, osobito u Njemačkoj, Nizozemskoj, Austriji, Mađarskoj i kasnije na prostoru Hrvatske. Djeca su tada već počela ostavljati svoje čizmice ili drvene klompe ispred vrata ili prozora nadajući se malim znakovima pažnje - jabukama, orasima, medenjacima ili sitnim igračkama.

Kako je nastao običaj čišćenja čizmice za svetog Nikolu i recept za gingerbread kekse
Foto: Shutterstock

Zašto baš čizmice?

Osim legende o zlatniku u čizmi, obuća ima simboličnu ulogu. U prošlosti je predstavljala svakodnevnu, skromnu dječju imovinu, a upravo je u njoj dar bio najljepše iznenađenje. Čišćenje čizmica ima i moralnu notu - djeci se time poručivalo da red, briga o vlastitim stvarima i marljivost donose nagradu.

Naročito u njemačkim i nizozemskim krajevima, odakle potječe ideja o “čizmicama za svetog Nikolu”, upravo je čista obuća simbolizirala spremnost za dobivanje darova. Taj se običaj proširio i u druge zemlje, pa tako i na Hrvatsku.

Anketa

Dobivaju li vaša djeca poklone ili šibu za svetog Nikolu?

Darovi su bili skromni i jednostavni

U Hrvatskoj se običaj ukorijenio već u 18. i 19. stoljeću, posebno u sjevernim krajevima i gradovima pod srednjoeuropskim utjecajem. Djeca su polirala cipele dan ranije, a svetog Nikolu su pratila dva pomoćnika - anđeo i Krampus. Anđeo je darovao dobru djecu, dok je Krampus simbolično opominjao nestašnu, ostavljajući šibu.

Darovi su bili skromni i jednostavni: jabuka, naranča, orasi, suho voće, medenjaci, poneka sitna igračka ili toplu čarapu koju bi roditelji pripremili „u Nikolino ime“.

Kako je nastao običaj čišćenja čizmice za svetog Nikolu i recept za gingerbread kekse
Foto: Shutterstock

Današnje vrijeme: tradicija koja spaja generacije

Iako se darovi s vremenom promijenili, a čizmice zamijenile dječje tenisice, čizme ili čak dekorativne vrećice, suština je ostala ista. Čišćenje obuće i priprema za dolazak svetog Nikole jedan je od najtoplijih obiteljskih trenutaka tijekom došašća. Djeca se uče običajima, strpljenju i veselju darivanja, a roditelji se prisjećaju svog djetinjstva.

Zašto ovaj običaj i danas ima posebnu čar?

  • potiče djecu na marljivost i urednost
  • njeguje tradiciju i obiteljske vrijednosti
  • donosi element iščekivanja i čarolije
  • povezuje brojne kulture i generacije

Bilo da se u čizmicama nađu mandarine, čokoladice ili nešto veće, osmijeh djece i radost koju donosi sveti Nikola razlog su zbog kojeg ovaj običaj traje već stoljećima - i vjerojatno će trajati još dugo.

Recept za domaće slatkiše za čizmicu

Želite li kao poklon djetetu pripremiti domaće slatkiše, donosimo vam recept za gingerbread kekse. Ovakvi slatkiši su zdraviji, a često i puno ukusniji od kupovnih, a za neke vam treba malo sastojaka i brzo se pripremaju. I što je najbolje, možete ih ukrasiti kao likove po želji.

Kako je nastao običaj čišćenja čizmice za svetog Nikolu i recept za gingerbread kekse
Foto: Shutterstock

Sastojci:

  • 1 jaje
  • 750 g brašna
  • 230 ml melase (med ili ječmeni slad)
  • 220 g smeđeg šećera
  • 200 g maslaca
  • 120 ml vode
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 žličica mljevenog đumbira
  • 1/2 žličice mljevenog cimeta
  • 1/2 žličice mljevenog muškatnog oraščića
  • ¼ žličice mljevenog karanfilića
  • ekstrakt vanilije

Za ukrašavanje:

  • 2 bjelanjka
  • 250 g šećera u prahu
  • sok od pola limuna
  • jestive boje
shutterstock_229350637.jpg
Foto: Shutterstock

Priprema:

  1. Dobro promiješajte brašno, prašak za pecivo, đumbir, cimet, muškatni oraščić i klinčiće. Izmiksajte maslac, melasu, šećer, vodu, jaje i par kapi vanilije. Polako dodajte mješavinu brašna i zamijesite tijesto.
  2. Tijesto podijelite na tri dijela i svaki posebno zamotajte u foliju. Ostavite u hladnjaku tri sata (može i duže).
  3. Dasku pobrašnite i razvaljajte tijesto. Izrežite željene oblike i stavite ih u pleh obložen papirom za pečenje. Napomena: Tijesto, valjak i valjak obavezno pospite brašnom da se tijesto ne lijepi!
  4. Pecite desetak minuta na temperaturi od 175 stupnjeva. Pazite da ih ne prepečete jer su mekaniji ukusniji.
  5. Dobro ih ohladite prije ukrašavanja.
  6. Bjelanjke dobro istucite, umiješajte šećer u prahu i limunov sok. Smjesu podijelite i svakom dijelu dodajte boju po želji. Stavite ih u različite vrećice, izrežite rupu i ukrasite dobro ohlađene kolačiće. Za ukrašavanje možete koristiti razne jestive ukrase. Ostavite ih da odstoje preko noći.