Iz Dikine kuhinje: Savijača sa grožđem

Tradicionalni recept za ovu ukusnu slasticu po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice

Pixabay

Sezona je grožđa a nakon što smo doznali zašto je ono dobro za nas, danas ćemo predstaviti recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice za jednu pravu tradicionalnu slasticu s ovim voćem. To je savijača sa grožđem a tajna ovog recepta je dobar nadjev napravljen od zrelog, ali tvrdog grožđa.
Savijače su općenito, kako stoji u “Dalmatinskoj kuhinji” omiljeno jelo muškaraca u obitelji jer, kako piše u izdanju ove kuharice iz 1951. godine, “većina naših muškarca nije sklona slatkišima, ali se dobroj savijači obraduju jer najviše vole to dobro, zdravo i jednostavno slatko.”
Ova slastica većinom se sastoji od voća kao što su trešnje, jabuke te grožđe a upravo za tu savijaču možete provjeriti recept u nastavku. Koristit ćemo gotove listove za savijaču te pažnju posvetiti nadjevu od grožđa.

Pixabay 

Sastojci:
1 kg grožđa
3 žlice šećera
Korica 1 limuna
5 žlica krušnih mrvica
Cimet
Liker maraskino
Šećer u prahu

Priprema:
Grožđe se opere i očisti. Zrnima se doda šećer, kora limuna i cimet te se dobro promiješa. Na jedan list za savijače stavi se malo krušnih mrvica prethodno poškropljenih s malo maraskina, potom nadjev od grožđa te se savije. Savijača se peče pola sata do 45 minuta a kad je gotova, pospe se sa šećerom u prahu i posluži.