Kasno ljeto i rana jesen vrijeme je kad uživamo u grožđu. Voće je zrelo, spremno za berbu ali i za uživanje u njegovim sočnim bobicama. Dolazi u različitim bojama i oblicima, a od njega, naravno, radimo vino i sok. Može ga se jesti umjesto slatkiša, dodavati u recepte a koristi se i u kozmetici i prirodnoj medicini.
Naime, osim što je ukusno, grožđe je i jako zdravo. Čak postoji i izreka - grožđe je hrana i lijek, i zato ga jedimo što više i duže. No, jeste li znali zašto je grožđe zapravo zdravo te koji su sve njegovi benefiti? Provjerite neke od razloga u nastavku a tijekom tjedna predstavit ćemo vam neke od zanimljivih slatkih i slanih recepata s ovim voćem.

grapes-ge1a1a57cb_1920.jpg
Pixabay 

Za početak, valja znati da grožđe sadrži vitamine C, K, B i A. Sadrži i fosfornu kiselinu te minerale magnezij, mangan i kalij koji u međusobnoj kombinaciji djeluju kao melem za organizam. Osim toga, grožđe sadrži mnogo antioksidansa, polifenola i flavonoida koji pomažu u smanjenju upale, podržavaju zdravu cirkulaciju krvi te štite krvne žile. Antioksidansi iz grožđa mogu smanjiti rizik od raka, bolesti srca, dijabetesa… Istraživanja su pokazala i da je grožđe izvrsna hrana za mozak jer sadrži antioksidans resveratrol koji povećava protok krvi prema mozgu za čak 200 posto pa konzumacijom ovog voća uvelike pridonosimo svojim moždanim funkcijama. Uz to, resveratrol pomaže u sprječavanju retinopatije (oblik neupalnog oštećenja mrežnice oka), a pridonosi i vitalnosti te produljuje životni vijek.

grapes-g88bdfab8f_1920.jpg
Pixabay 

Grožđe je dobro i za probavu. Sadrži netopiva vlakna i prirodni šećer koji uvelike pomažu radu crijeva. Ima laksativna svojstva, stoga se preporučuje osobama koje imaju zatvor. Pomaže i kod glavobolja - vitamin B2 ili riboflavin pokazao se osobito djelotvornim u ublažavanju migrene i glavobolje, a postoje i neka istraživanja koja govore da kvercetin i spoj proantocijanina u grožđu mogu pomoći u ublažavanju alergija, simptoma astme i peludne groznice. Grožđe sadrži i melatonin koji pomaže kod spavanja a kad jedemo grožđe, povećava se serotoninski hormon, što potiče sreću, pa je korisno kod borbe s depresijom. Također, grožđe je dobro za kožu - ima hidratantna svojstva zahvaljujući kojima je koža zaštićena od štetnih vanjskih utjecaja. Vitamin C pridonosi stvaranju kolagena, pa je koža zategnuta a antioksidans resveratrol smanjuje diskoloracije i mrlje na koži. Zahvaljujući bakru, manganu i željezu, grožđe štiti i kosti jer oni pridonose izgradnji snažnih i zdravih kostiju. Korisno je u borbi protiv osteoporoze kao i reumatoidnog artritisa.

grapes-gc3392a174_1920.jpg
Pixabay 

Dakle, da zaključimo, grožđe je jako dobro za srce, cirkulaciju, djeluje protuupalno, čisti organizam, pomaže kod depresije, štiti od bolesti, diže imunitet, djeluje povoljno na živčani sustav…. Stoga, iskoristimo njegovu sezonu i uživajmo u svim blagodatima ovog voća!