Iz Dikine kuhinje: Špageti sa slanim srdelama

Brzi ručak po tradicionalnom receptu po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice

Profimedia

Kao što smo pisali prošli tjedan, trenutno traje sezona srdele pa ćemo se i danas posvetiti jelu baziranom na ovoj ‘kraljici mora’ kako je Dika Marjanović-Radica zove u svojoj “Dalmatinskoj kuhinji”. U receptu po uzoru na onaj iz spomenute kuharice ove slavne autorice i poznavateljice dalmatinske tradicionalne kuhinje, spojit ćemo dvije namirnice toliko karakteristične za naše obalno područje - ribu i tjesteninu. Radit ćemo, naime, špagete sa slanim srdelama!

Slane srdele su toliko prisutno jelo u Dalmaciji - brojne generacije na Mediteranu odgojene su na slanim srdelama. Naime, bio je to najbolji način kako se ta riba mogla sačuvati, nasoljena u drvenim bačvama i onda poslužena s maslinovim uljem i s malo narezane kapule i kruha. Bio je to najčešći doručak težaka i ribara, možda na prvu siromašan ali zapravo bogat svim potrebnim nutrijentima jer je srdela, kao što znamo, iznimno zdrava riba.

Pixabay 

Danas ćemo slane srdele spojiti, dakle, sa špagetima i dobiti brzi i ukusan ručak, napravljen na ‘starinski način’. Provjerite recept u nastavku!

Sastojci:
50 dkg špageta
sol
ulje
luk
slane srdele (4 komada)
koncentrat rajčice

Priprema:
Prvo skuhajte špagete u slanoj vodi ali pazite da je tjestenina dobro kuhana. Kad je gotova, polijte je s pola litre hladne vode, promiješajte, pustite da malo odstoji i tek onda procijedite. U međuvremenu na ugrijano ulje stavite dvije žlice sitno narezanog luka i sitno narezane, dobro očišćene srdele. Pustite da malo provriju, dodajte žlicu koncentrata od rajčice s malo vode i promiješajte. Dobiveni umak prelijte po špagetima i poslužite odmah.