Iz Dikine kuhinje: Pržene jabuke

U “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice postoji mnogo recepata s ovim sezonskim voćem, a mi smo se odlučili za tradicionalnu slasticu koja se priprema generacijama u ovo jesensko i zimsko vrijeme

Profimedia

Jabuke su naše voće tjedna - nakon što smo pisali zašto ih je dobro jesti, stavljali smo ih u desert ali i u koktel, danas ćemo vidjeti kako se ovo sezonsko voće koristi u receptima iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice. Naime, jabuke su itekako zastupljene u ovoj kuharici i to ne samo u receptima za slatka jela.
Neki od recepata koje možemo pronaći su jabuke u lijevanom tijestu, punjene jabuke, jabuke u haljini, torta od jabuka, ali i jela kao hren s jabukama, salata s jabukama te, naravno, štrudel od jabuka.
Primjećujemo da u jesenskim i zimskim jestvenicima predstavljenim u “Dalmatinskoj kuhinji” ima najviše jela s jabukama, s obzirom da je to i sezona ovog voća a mi smo odlučili predstaviti recept za pržene jabuke, jelo koje je jednostavno za izradu a koje posebno vole djeca!

Profimedia 

Sastojci

Tijesto za palačinke
2 dcl bijelog vina
snijeg od 2 bjelanjka
1 kg jabuka
Šaka narezanih badema
Pekmez
Ulje (za prženje)
Šećer u prahu za posipanje a po želji i malo cimeta

Pixabay 

Priprema:

Napravi se tijesto kao za palačinke (brašno, šećer, sol, kora i sok od pola limuna), smjesi se doda 2 dcl bijelog vina te snijeg od dva bjelanjka. Jabuke se ogule i narežu na kolutove. Uzmu se dva kolutova, između se premažu pekmezom, pospu narezanim bademima te se spore i stisnu. tako spojeni se uvaljaju u gore napravljenu smjesu i tako prže u ulju dok ne dobiju zlatnu boju. Kad su gotove, pržene jabuke se pospu šećerom u prahu i posluže.