Na nedavno održanom Food Marketu, raznovrsnom foodie vikend eventu, uživalo se i u brojnim radionicama od kojih se posebno ističu one na kojima se kuhalo s djecom. Predivno je bilo vidjeti nasmiješena dječja lica dok su sjeckala luk, ručicama prebirala po grašku, čekala da se jelo dovršili i, najvažnije, uživala jedući 'klasik' svakog toplog doma – varivo s graškom i noklicama. Ledo radionica na Food Marketu doista je bila fantastična, a za to su se pobrinuli food blogerica Katarina Đozović čija je misija bila mališanima pokazati svu ljepotu stvaranja zdravih obroka i uživanja u raznovrsnim okusima.
Katarina, vjerna stilu kuhanja koji gaji kod kuće kuhajući za svoju obitelj, je oduševila i one koji baš i nisu od variva te pokazala kako se u manje od sat vremena i na vašem obiteljskom stolu može naći zdrav i hranjiv obrok. Posebno zanimljivo je bilo vidjeti kako se pripremaju noklice, za ovu prigodu pripremljene od griza: šest žlica griza, 3 žlice ulja, jedno jaje i malo soli. Vješte dječje ručice na brzinu su ih 'umutile' na ovoj kreativnoj Ledo radionici, nakon koje su se degustirali i Ledo riblji štapići sa zdravim tartarom, kojeg je blogerica Katarina pripremila na bazi grčkog jogurta, limuna i češnjaka te s veseljem podijelila i svoj recept za pripremu ovog odličnog ručka. A koliko je bio odličan potvrdili su najmlađi koju su tražili i porciju više.
Varivo s graškom i noklica (8 do 10 porcija)
Sastojci:
2 luka
1 manji korijen celera ili 3/4 velikog
3 srednja krumpira
1 pakiranje Ledo povrća za juhu
1 pakiranje Ledo mrkvica i grašak
1 pakiranje Ledo grašak
Noklice (3 mjerice):
3 jaja
12 žlica ulja
18 žlica griza
3 prstohvata soli
Priprema:
Zamutiti noklice i pustiti da se smjesa odmori minimalno 10-15min prije kuhanja.
Na ulju prodinstati sitno sjeckani luk. Kada luk povene, dodati na kockice narezan korijen celera i krumpira te podliti s malo vode. Kada je krumpir na pola kuhan, dodati povrće za juhu. Kuhati dok krumpir nije gotov uz povremeno podlijevanje vodom. Odvaditi 4-5 hvatalice smjese u posebnu posudu i usitniti štapnim mikserom. U zdjelu dodati pakiranje mrkvice i graška te jedno pakiranje graška, podliti s malo vode i kuhati kratko dok grašak ne omekša.
U zgotovljeno varivo uz pomoć 2 male žličice, ubacujte griz noklice. Pripazite da se varivo kuha na laganoj vatri kad dodajete noklice. Kad sve noklice isplivaju, izgasite varivo. Dodajte smiksanu smjesu i začine (sol, papar, peršin, maslinovo ulje) i poklopite. Poslužite nakon 10 minuta šareno varivo s noklicama, povrćem i graškom.
Panirani štapići oslića Ledo
U dubokom zagrijanom ulju kratko pržite štapiće bez prethodnog odleđivanja. Izvadite u posudu obloženu kuhinjskim papirom kako bi se upio višak masnoće te poslužite uz umak od grčkog jogurta.
Umak od grčkog jogurta:
2 grčka jogurta
1 protisnuti češnjak
1-2 žlice limunovog soka
1-2 žlice maslinovog ulja