Predivno je bilo vidjeti sva ta nasmiješena dječja lica dok su sjeckala luk, ručicama prebirala po grašku, čekala da se jelo dovršili i, najvažnije, uživala jedući 'klasik' svakog toplog doma – varivo s graškom i noklicama. Ledo radionica na Food Marketu doista je bila fantastična, a za to su se pobrinuli food blogerica Katarina Đozović, koja stoji iza Instagram profila Kate Homecooking, Ledo riba i grašak kao zvijezde kuhanja i, dakako, svi mali i veliki sudionici radionice čija je misija bila mališanima pokazati svu ljepotu stvaranja zdravih obroka i uživanja u raznovrsnim okusima.
'Sina Vanju svakodnevno nastojimo uključiti u kuhanje, barem na način da sjedi i gleda. Prije nego što se Vanja rodio, kuhala sam u iznimnim situacijama, to je uglavnom suprug preuzimao, no sad sam sve više počela otkrivati kuhanje te osjećam da u tom smislu imam više samopouzdanja', kaže Edita Misirić Vrknjan, koja je sudjelovala u Ledo radionici, napominjući kako je njezin sin pravi gurman i kako jede raznovrsno povrće, u što smo se uvjerili i na ovoj radionici, gdje je brzo pojeo puni zdjelicu povrtnog variva s griz noklicama.
'S graškom i drugim povrćem najčešće radim rižota, to svi volimo, a tu je prije svega omiljeni rizi-bizi', rekla je Edita, dok je njezin Vanja spremno otvarao usta, uživajući u okusu pravog jesenskog variva – s graškom i noklicama. Noklice su za ovu prigodu bile napravljena od griza: šest žlica griza, 3 žlice ulja, jedno jaje i malo soli. Vješte dječje ručice na brzinu su ih 'umutile' na ovoj kreativnoj Ledo radionici, nakon koje su se degustirali i Ledo riblji štapići sa zdravim tartarom, kojeg je bloggerica Katarina pripremila na bazi grčkog jogurta, limuna i češnjaka.
'Više volim jesti nego kuhati, pa ako ne moram, nije mi problem izbjeći tu obvezu', kaže u šali voditeljica i spisateljica Emina Pršić Prasnikar, koja je na Ledo radionicu došla s kćeri Leilani. Unatoč tome što se, kako je sama rekla, ne žuri preuzeti kuhaču, na radionici je s kćeri marljivo sjeckala luk, mijesila griz i ulje te na kraju i zapjevala. Otkrila nam je također da svi u obitelji jako vole grašak i to pripremljen po receptu kojeg je preuzela od mame – 'na crveno'.
Inače, u užurbanoj svakodnevici često se dogodi da ručak mora biti gotov što prije, no – iako nemamo vremena – trudimo se kuhati zdravo. Ledo povrće i Ledo riba dostupni su tijekom cijele godine i jednostavni su za pripremu. Uz Katarinu Đozović, voditeljicu ove Ledo radionice na Food Marketu, sudionici su otišli kućama zadovoljni –obrokom kojeg su sami pripremili i pojeli, ali i spoznajom da kuhanje sa zdravim namirnicama može biti jednostavno, brzo i ukusno.