Tajlandska kuhinja: radimo juhu od kokosa 

Autentično, odvažno i jako, jako ukusno!

Profimedia

Kao što ste već mogli zaključiti, volimo istraživati recepte svjetskih kuhinja. Nakon što smo jučer pripremali fumbwu, jedno od jela bogate afričke kuhinje, danas ćemo putovati u Aziju, točnije u Tajland i raditi juhu od kokosa. Riječ je o autentičnom, odvažnom i jako ukusnom jelu koje na odlična način prezentira okuse tajlandske kuhinje. Za ovu juhu treba nam sat vremena a može je se poslužiti uz kuhanu rižu. Recept je u nastavku!

Sastojci:
1 žlica biljnog ulja
2 žlice naribanog svježeg đumbira
2 žličice crvene curry paste
1 stabljika limunske trave, mljevena
4 šalice pilećeg temeljca
3 žlice ribljeg umaka
1 žlica svijetlo smeđeg šećera
3 limenke kokosovog mlijeka
25 dkg svježih shiitake gljiva, narezanih
45 dkg srednjih škampa - oguljenih i očišćenih
2 žlice svježeg soka od limete
soli po ukusu
¼ šalice nasjeckanog svježeg korijandera

Profimedia 

Priprema:
Zagrijte ulje u velikom loncu na srednje jakoj vatri. Dodajte đumbir, curry pastu i limunsku travu te miješajte na vrućem ulju 1 minutu. Postupno umiješajte pileći temeljac, zatim riblji umak i smeđi šećer; smanjite vatru na najnižu i kuhajte 15 minuta. Dodajte kokosovo mlijeko i gljive i miješajte dok gljive ne omekšaju, oko 5 minuta. Sad dodajte škampe; kuhajte dok više ne budu prozirni, oko 5 minuta. Na kraju umiješajte sok od limete, posolite i ukrasite korijanderom.