Danas ćemo malo zaviriti u afričku kuhinju, točnije u kuhinju Demokratske Republike Kongo. Radit ćemo fumbwu, ‘jelo na žlicu’ koje se uglavnom pravi od divljeg špinata (fumbwa lišća) koji nalazimo u Kongu i diljem tropske Afrike. Botanički poznat kao gnetum africanum, divlji špinat je bogat vitaminima A, C, K, željezom i folnom kiselinom i uglavnom je samonikli.

IMG_2903.jpg
Instagram 

Ova ukusna afrička juha kuha se s palminim uljem, dimljenom ili sušenom ribom, somom, paprom, lukom i maslacem od kikirikija. Valja napomenuti da su kongoanske tehnike kuhanja prilično jedinstvene u smislu da se zeleno lisnato povrće kuha s lukom i rajčicama, prije dodavanja palminog ulja, dok se u drugim regijama luk i rajčice obično prvo pirjaju. Palmino ulje se stoga više koristi kao pojačivač okusa i prirodna boja za hranu, a ne samo kao ulje za kuhanje za pirjanje ili prženje.

IMG_2905.jpg
Instagram 

Sada bi vaše sljedeće pitanje moglo biti kako napraviti ovo jelo ako lišće fumbwe nije dostupno. Rješenje je vrlo jednostavno, preporučujemo nasjeckani mladi špinat a ostale sastojke provjerite u nastavku!

Sastojci:
1/2 šalice vode
300 grama mladog špinata, sitno nasjeckanog
3 mlada luka
2 češnja češnjaka
2 zrele rajčice
1 pileća kocka
1 šalica dimljenog soma, namočenog i ispranog, zatim nasjeckanog
3 žlice crvenog palminog ulja
1 šalica mljevenog kikirikija ili 4 pune žlice maslaca od kikirikija

profimedia-0322786755.jpg
Profimedia Mi radimo fumbwu sa špinatom

Priprema:
Zakuhajte vodu u velikom loncu i dodajte špinat. Kad listovi smanje volumen otprilike na pola, dodajte mladi luk, češnjak i rajčice te nastavite pirjati. U lonac izmrvite pileću kocku i dobro promiješajte. Provjerite jesu li s dimljene ribe uklonjene sve kosti i koža, a zatim ih dodajte u lonac. Pustite da lagano kuha 10 minuta. Dodajte 3 do 4 žlice crvenog palminog ulja u lonac. Dodajte mljeveni kikiriki ili maslac od kikirikija i ostavite da se otopi na laganoj vatri. Umiješajte u jelo i ostavite da lagano kuha 10 minuta do posluživanja.