Danas ćemo malo zaviriti u afričku kuhinju, točnije u kuhinju Demokratske Republike Kongo. Radit ćemo fumbwu, ‘jelo na žlicu’ koje se uglavnom pravi od divljeg špinata (fumbwa lišća) koji nalazimo u Kongu i diljem tropske Afrike. Botanički poznat kao gnetum africanum, divlji špinat je bogat vitaminima A, C, K, željezom i folnom kiselinom i uglavnom je samonikli.
Ova ukusna afrička juha kuha se s palminim uljem, dimljenom ili sušenom ribom, somom, paprom, lukom i maslacem od kikirikija. Valja napomenuti da su kongoanske tehnike kuhanja prilično jedinstvene u smislu da se zeleno lisnato povrće kuha s lukom i rajčicama, prije dodavanja palminog ulja, dok se u drugim regijama luk i rajčice obično prvo pirjaju. Palmino ulje se stoga više koristi kao pojačivač okusa i prirodna boja za hranu, a ne samo kao ulje za kuhanje za pirjanje ili prženje.
Sada bi vaše sljedeće pitanje moglo biti kako napraviti ovo jelo ako lišće fumbwe nije dostupno. Rješenje je vrlo jednostavno, preporučujemo nasjeckani mladi špinat a ostale sastojke provjerite u nastavku!
Sastojci:
1/2 šalice vode
300 grama mladog špinata, sitno nasjeckanog
3 mlada luka
2 češnja češnjaka
2 zrele rajčice
1 pileća kocka
1 šalica dimljenog soma, namočenog i ispranog, zatim nasjeckanog
3 žlice crvenog palminog ulja
1 šalica mljevenog kikirikija ili 4 pune žlice maslaca od kikirikija
Priprema:
Zakuhajte vodu u velikom loncu i dodajte špinat. Kad listovi smanje volumen otprilike na pola, dodajte mladi luk, češnjak i rajčice te nastavite pirjati. U lonac izmrvite pileću kocku i dobro promiješajte. Provjerite jesu li s dimljene ribe uklonjene sve kosti i koža, a zatim ih dodajte u lonac. Pustite da lagano kuha 10 minuta. Dodajte 3 do 4 žlice crvenog palminog ulja u lonac. Dodajte mljeveni kikiriki ili maslac od kikirikija i ostavite da se otopi na laganoj vatri. Umiješajte u jelo i ostavite da lagano kuha 10 minuta do posluživanja.