Sladoled je uvijek dobra ideja, danas ga radimo od pekana

Pa što ima veze što nije ljeto?!

Profimedia

Sladoled možda nije prva stvar koja vam pada na pamet ovih hladnih jesenskih dana, ali tko kaže da moramo igrati po pravilima? Zato ćemo danas raditi baš sladoled i to od pekana, naše sezonske namirnice tjedna! Zaprženi maslac, tostirani pekani i bogata baza od kreme rezultirat će desertom bogatog okusa i strukture. Istina, ovaj sladoled iziskuje dodatni trud i vrijeme ali rezultat je toliko ukusan da je vrijedan svakog truda! U nastavku je popis svih potrebnih sastojaka i bacamo se na posao!

Baza za sladoled:
6 većih žumanjaka
6 žlica neslanog maslaca
1 šalica smeđeg šećera
1/4 žličice soli
2 šalice gustog vrhnja
2 šalice punomasnog mlijeka
1 žličica ekstrakta vanilije
Pekani:
1 šalica pekana
1 žlica neslanog maslaca
Prstohvat soli

Profimedia 

Priprema:

U zdjeli srednje veličine miješajte žumanjke dok se dobro ne sjedine te stavite na stranu. Ulijte kremu u metalnu zdjelu postavljenu u veću zdjelu s ledom i na vrh stavite sito srednje veličine. I to stavite sa strane. U dubljem loncu na srednje jakoj vatri otopite maslac i kuhajte ga neprestano miješajući dok ne počne žutiti. Dodajte smeđi šećer i sol. Miješajte dok se šećer potpuno ne otopi. Polako dodajte mlijeko, miješajući da se sjedini. U početku će se zapjeniti, stoga pazite da koristite posudu s dovoljno visokim stranicama. Zagrijte dok se sav šećer potpuno ne otopi. Nemojte dopustiti da zavrije jer bi se smjesa mogla zgrušati.

Uzmite pjenjaču te polako ulijte polovicu mješavine mlijeka i šećera u jaja, neprestano miješajući njome da se smjesa sjedini. Zatim dodajte zagrijanu smjesu jaja natrag u lonac s preostalom mješavinom mlijeka sa šećerom. Stalno miješajte smjesu na srednjoj vatri drvenom ili gumenom lopaticom otpornom na toplinu, stružući dno dok miješate, dok se smjesa ne zgusne i ne obloži lopaticu, oko 5-7 minuta. Onda dodajte vaniliju i miješajte dok se ne ohladi iznad ledene kupelji. Dobivenu smjesu dobro ohladite u hladnjaku.

U međuvremenu zagrijte pećnicu na 180°C i tostirajte pekane i to tako da prvo rastopite jednu žlicu maslaca, pomiješajte s pekanima i prstohvatom soli te rasporedite pekane na lim za pečenje. Pecite 10 minuta, dok se pekani lagano ne ispeku. Ostaviti sa strane da se ohladi. Kad se ohlade, grubo ih nasjeckajte i stavite sa strane. Nakon što se smjesa za sladoled temeljito ohladi, umutite u aparatu za sladoled prema uputama proizvođača. Kad dobijete sladoled, u njega umutite nasjeckane pekane te ga stavite u hermetički zatvorenu plastičnu posudu i stavite u zamrzivač najmanje sat vremena, najbolje nekoliko sati i onda je spreman za konzumaciju.