Sigurno ste u prateći neke recepte, posebno za razne kolače, među sastojcima naišli na pekane, vrstu ploda koje pripada obitelji oraha. Također, često bi uz njih i pisalo da ako nemate pekane možete koristiti i orahe no mi ćemo se danas, točnije cijeli tjedan, baviti upravo pekanima. Naime, u studenom počinje sezona ovog ploda i traje do prosinca a nekad i do siječnja. Dakle, sezona mu nije duga pa smo je odlučili iskoristiti i doznati malo više o ovom plodu te iskušati neke od recepata u kojima pekan ima glavnu ulogu.

pecans-g4c7949bdc_1920.jpg
Pixabay 

Za početak, kažimo da je riječ o stablu porijeklom iz središnjih i južnih dijelova SAD-a, a iako se danas uzgaja u mnogim dijelovima svijeta, i dalje većinu, oko 80 %, nalazimo u SAD-u - San Saba regija u središnjem Teksasu drži reputaciju kao svjetska prijestolnica pekan oraha. U Europi su pekani postali popularni tek u 16. stoljeću, poznajemo više vrsta pekana, primjercie Cape fear, Elliott, Moreland a zanimljivo je i da je samo ime pekan indijskog podrijetla i da znači - tvrdi orah za koji treba kamen da bi ga se razbilo!

pecans-gebdb9138b_1920.jpg
Pixabay Tostirani pekani

Dakle, pekani su, kako smo već zaključili, nalik orasima, samo su veći, hrskaviji i masniji. Bogati su proteinima, vlaknima, te su izrazito zdravi za krvožilni sustav. Jedna šalica pekan oraha (oko 19 grama) sadrži 200 kalorija, 3 grama vlakana, 3 grama proteina, 20 grama uglavnom nezasićenih masti te iznanađujuće malo šećera što ih čini zdravom i zadovoljavajućom grickalicom s puno antioksidanata, vitamina i minerala. Pekani sadrže velike količine cinka i vitamina B1, izvrstan su izvor mangana i bakra te imaju više flavonoida nego bilo koji drugi orah. Dobri su za mozak, pomažu kod mršavljenja te su jako dobri za zdravo srce.

breakfast-g6924698f0_1920.jpg
Pixabay Dobro ih je jesti za doručak!

Pekani su i vrlo svestrani - dobri su kao snack, sirovi ili tostirani, slani ili slatki, a koriste se i u mnogim receptima kao što su pite, praline, bogati sladoledi, muffini, baklave, kao sastojci u keksima i kolačima… Odličan su izbor i za doručak ili međuobrok, kad nam je potrebna dodatna doza energije. Tijekom tjedna donijet ćemo par recepata kako bismo zajedno uživali u sezoni ovih ukusnih a i zdravih plodova!