Iz Dikine kuhinje: Oslić zalučen kuhan

Doznajte kako se naša riba tjedna pripremala po receptima iz “Dalmatinske kuhinje” Dike Marjanović-Radice

Profimedia

Oslić je naša riba tjedna pa smo se i rubrici “Iz Dikine kuhinje” pozabavili njome. Naime, u “Dalmatinskoj kuhinji” Dike Marjanović-Radice može se naći više recepata za ovu ribu za koju autorica kaže da je “obična ali je za jelo odlična, osobito zimi”. Piše i da se lovi tijekom cijele godine, ali najviše od listopada do ožujka. Također napominje da je oslić, odnosno mol i tovar kako ga zove, vrlo ukusan i hranjiv te da se “najviše kuha i prži omrvičen, a odličan je i osušen za zimu.”

Pixabay 

Mi ćemo danas predstaviti recept po uzoru na onaj iz “Dalmatinske kuhinje” za takozvani “zalučeni kuhani oslić”. Za ovaj recept nam treba 1 kg manjih oslića, sol, ulje, češnjak, luk i par listova lovora a najbolje ga je poslužiti uz neku salatu i narezani limun, kao laganu večeru. Evo kako se priprema:

Oslići se dobro operu i očiste te se dobro natrljaju sa soli i češnjakom. Stavi ih se u drvenu posudu te se prekriju s nečim teškim i tako ih se ostavi u hladnjaku preko noći. Prije kuhanja ih se dobro opere i ubaci u hladnu vodu skupa s malo luka, ulja i par listova lovora. Doda se još sol i papar i pusti da kuha dok se meso ne počne odvajati od kosti. Kad su oslići kuhani, poliju se sa uljem i posluže.