Kao i svaki tjedan, i ovaj biramo namirnicu kojoj ćemo se posvetiti narednih dana. Ovaj smo se tjedan odlučili za oslića, odnosno, kako ga se još naziva, mol, magarčić, tovar, mrluc…. To je morska riba koja ne samo što je ukusna nego je i jako zdrava. Oslić je, naime, bogat mineralima i vitaminima a zbog niskog postotka masnoće, pogodan je za dijetalnu i bolesničku prehranu. Oslić je ujedno često i prva riba koju dajemo maloj djeci jer ima sočno, mekano, bijelo meso koje je lako probavljivo, a i zato jer je važan izvor bjelančevina, te kalcija, fosfora, kalija i vitamina B1 i B2.

hake-g9953c04df_1920.jpg
Pixabay 

Oslić je stalan stanovnik Jadranskog mora a, zanimljivo, zapravo je riba predator, veliki je proždrljivac, hrani se manjom ribom, glavonošcima i račićima. Ima izduženo tijelo s velikom glavom i velikim ustima s tim da su mužjaci nešto tanji i izduženiji od ženki. Oslića je lako naći na ribarnicama i dućanima, a tim da se svježi oslić prepoznaje po čistim i bistrim očima, svježe crvenim i dobro prijanjajućim škrgama te po napetoj i sjajnoj koži.

profimedia-0528711372.jpg
Profimedia 

Cijena mu je pristupačna, a s obzirom da mu je meso mu blagog okusa i s vrlo malo kostiju, idealan za razna jela na žlicu i juhe (znate sigurna za oslić a la bakalar), ali i za salate, paštete, ali i za friganje, sušenje, pečenje… Oslić se može i zalediti tako da uvijek možete u zamrzivaču imati rješenje za lagani riblji obrok. A što možete kuhati, doznajte sljedećih dana kad ćemo vam predstaviti nekoliko zanimljivih recepata s ovom ribom.