Posebnost svježih zimskih salata je u voću

Pripremite salatu u kojoj je zelena osnova još ukusnija zahvaljujući jesenskom voću - kruškama i pekanima

Shutterstock

Rukola, matovilac ili baby špinat zelena su osnova za pripremu odlične salate bez obzira pripremate li ljetnu ili zimsku salatu koju možete poslužiti kao ukusno predjelo ili prilog glavnom jelu. Ali ono što je u pripremi (zimsklih) salata posebnije su dodaci zelenoj bazi – kruške, orašasti plodovi te sir. Jer zima je godišnje doba u kojem ne dospijeva puno toga i kojem se često okrećemo ferementiranim, ukiseljenim plodovima koji su odličan izvor vitamina C te povoljno utječu na crijevni biom. Ali zima je bogata i idejama kako od sezonskog povrća i voća iskorititi najbolje - nutrijente i odlične okuse. Zato za pripremu ukusne salate od orašastih plodova birajte orahe ili odlične pekane, a sir neka bude prema vašoj želji; naša je preporuka sir s plemenitom plijesni ili feta sir. Za doživljaj više pripremite umak kojim ćete preliti salatu te po želji malo očišćenog nara. Privlači bojom, ali i okusom jer zaokružuje prirodnu gorčinu zelene baze, slatki okus voća, sir i začine.

Zimska salata s kruškama i pekanima

Sastojci:
100 g oraha ili 70 g pekana
200 g rukole (matovilca ili baby špinata)
2 kruške
2 žlice balzamičnog octa
4 žlice maslinova ulja
sol, papar
200 g sira s plemenitom plijesni
malo očišćenog šipka

Priprema:
Orahe (pekane) tostirajte u tavi na laganoj vatri. Ohlađene nožem nasjeckajte na veće komade. Rukolu operite, protresite i prebacite u zdjelu za pripremu salate. Kruške operite, narežite na tanke ploške i dodajte u zdjelu. Začinite s malo octa i maslinovim uljem te promiješajte. Po želji dodajte sol i papar, raspodijelite u zdjelice. Na svaku porciju salate razmrvite malo sira i pospite tostiranim orasima te dodajte malo očišćenog nara.
Za one istančanijeg nepca, pripremite preljev od senfa, meda i đumbira!