Dolaskom toplih ljetnih dana svi kuhinju radije prilagođavaju morskoj hrani i laganijim recepturama, a pogotovo na ljetovanju kada slobodno vrijeme radije koristimo na plaži, a ne u kuhinji. No, provoditi čim manje vremena nije jedina privlačna opcija, što je shvatila i 35-godišnja dekoraterka seta i bivši model Anita Dujić koja ponekad 'preskoči' kuhanje kako bi uživala u delicijama svoga tate.
'Moj tata je bio pomorac preko 40 godina i more mu je strast, pa tako često ide 'u ribe' zbog čega tijekom cijele godine imamo najsvježiju ribu iz našeg lijepog mora', rekla nam je. Iako svi doma uživaju u kuhanju i, kako navodi, dobro kuhaju, riblja juha i gradele ipak su uvijek rezervirane za tatu. Za finu riblju juhu nije uvijek bitno koja je riba, tako da možete birati po vlastitom ukusu.
Potrebni sastojci:
- riba po želji
- maslinovog ulja tek toliko za pokriti tavicu
- jedan luk
- češnjak po želji
- jedna rajčica
- jedna do dvije očišćene mrkve
- prstohvat peršina
- prstohvat soli i papra
- voda
Za početak, ribu je potrebno prokuhati u vodi na maksimalno pet minuta.
U međuvremenu na malo maslinova ulja pripremit ćete ostale sastojke. Prvo prodinstati luk i češnjak dok ne dobiju zlatnu boju, a potom dodati i nastaviti dinstati jednu rajčicu. Zatim je potrebno dodati sitno narezanu mrkvu, te nakon toga sve obilno podliti s vodom.
Riba se u međuvremenu kuhajući očistila, a ako vam se nešto što je ostalo 'ne sviđa', možete ju dodatno pročistiti. Ubacite potom ribu u juhu i začiniti svježim peršinom, soli i paprom. Kuhati još kratko dok riba ne omekša i dok se sastojci ne sjedine.
Osim finog ribljeg recepta kojeg nam je Anita dala, želi poručiti svima da uživaju u hrani, a pogotovo morskoj za koju je sad pravo vrijeme i sezona. 'Kada sam doma kod svojih onda mama uglavnom kuha i naša ljetna spiza obiluje morskim plodovima te svježim povrćem iz tatinog vrta koje uzgaja s puno ljubavi', nadodala je.