RECEPT DANA Štuka u šlagu by Josipa Lisac

Svi su bili intrigirani njezinom izjavom kod Šprajca

Saša Šekoranja

'Kuhate li sarmu', upitao je jednom prilikom RTL-ov voditelj Zoran Šprajc glazbenu divu Josipu Lisac. Ona je tada odgovorila: 'Ne sarmu, ali recimo jednu štuku u šlagu ili ovako nekakve žabe', odgovorila mu je i postala viralni hit. Mnoge je zanimalo o kojem je receptu riječ pa je Zoran dao sve od sebe da to i sazna. 'Konačno smo uspjeli dobiti najtraženiji recept na ovim prostorima', napisao je Zoran uz video isječak njihovog razgovora u kojem Josipa objašnjava o čemu je riječ.

'Šlag je dio tog umaka. Jednostavnije je to napraviti nego sarmu. Štuka se kuha, mora biti u poziciji da se ne bi slomila. Kasnije se radi umak, u umaku su sastojci: lučice, putar, bijelo vino, slatko vrhnje, sol, papar i trave. Mi smo vrlo često kuhali s estragonom. To je zapravo improvizacija', pojasnila je Josipa, koja je s osmijehom opisala svoje omiljeno jelo.

Koliko je to dobro objasnila, tvrdi i Šprajc. 'Kunem se da sam u tom trenutku tu štuku u šlagu vidio na stolu ispred sebe', napisao je a potom pozvao gledatelje da naprave ovo poznato jelo. Čak je izazvao i hrvatske chefove Matu Jankovića i Ivana Pažanina. 'Pobjednik kuha za RTL Direkt', našalio se na kraju. 

Inače, štuku u šlagu je prvi put spomenula prije tri godine. Tada je spomenula kako je voljela kuhati sa svojim Karlom Metikošem, koji je preminuo 10. prosinca 1991. godine. 'To je sve bilo dok smo Karlo i ja kuhali. Ja sam bila šegrt u kuhinji, a on šef kuhinje. Onda mi je jednog dana rekao da sam nadišla učitelja. Kasnije sam kroz godine svoju prehranu, kuhinju i kulinarstvo svela na salate, jednostavnija jela', ispričala je tada.

Kako je i sama rekla nedavno za Story, uz hranu, svoj mladenački duh pripisuje i onome iznutra. 'Puno toga ide iznutra. Osmijeh i pogled puno govore. Mogu se hraniti ovako ili onako, ali važna je ta pokretačka energija', rekla je tada.