BEZ SIMPTOMA DO VELIKIH PROBLEMA Pripazite si na krvni tlak!

Visoki krvni tlak je stanje u kojem nenormalno visok tlak u arterijama povećava rizik od nastanka problema kao što su moždani udar, aneurizma, zatajenje srca, srčani udar i oštećenje bubrega, što znači samo jedno - ovaj problem treba adresirati

Shutterstock

Pretilost, prevelik unos soli, stres, tjeskoba, previše alkohola - sve su to uzroci nastanka visokog krvnog tlaka - hipertenzije. Medicinski stručnjaci zovu ga i ‘tihim ubojicom’ jer nema karakterističnih simptoma, a to je razlog više zašto bi ga trebalo redovito provjeravati, poglavito osobe koje ne vode zdrav i aktivan život. Mnogi ne znaju da nekontrolirani tlak može dovesti do srčanog ili moždanog udara (zbog stvrdnjavanja i zadebljanja arterija - ateroskleroza), aneurizme, srčanog zastoja, oslabljenih i suženih krvnih žila u bubrezima, zadebljanja, suženja ili pucanja krvnih žila u očima.

Shutterstock 

Mogu nastati i problemi s pamćenjem jer nekontrolirana hipertenzija može utjecati i na sposobnost razmišljanja, pamćenja i učenja. Posljedica je i vaskularna demencija koja se objašnjava suženim ili začepljenim arterijama koje mogu smanjiti dotok krvi u mozak. Sve te zastrašujuće zdravstvene posljedice mogu se itekako prevenirati aktivnim životom i izbjegavanjem visoko rizičnih faktora. Nakon liječničkog pregleda i otkrivanja vrste hipertenzije, pacijent se počinje liječiti.

Primjerice, kod primarne hipertenzije mora se promijeniti stil života, što znači manje soli u hrani, kofeina, mršavljenje, prestanak pušenja, zdrav san, a u dnevni jelovnik svakako treba uvrstiti ribu, ulje lanenih sjemenki, sok brusnice i celera, jabučni ocat, lubenicu, maslinovo ulje, cjelovite žitarice i krastavce. Naravno, ne smije se zaboraviti na sportske aktivnosti u skladu s trenutačnom formom i dobi, što je sve skupa ulog u zdrav i optimalan tlak te izbjegavanje neželjenih posljedica.