Visoka škola Aspira i StoryGourmet, jedini gastro magazin kojeg stvaraju chefovi, dodjeljuju stipendiju u iznosu od 60 tisuća kuna za preddiplomski stručni studij gastronomije. Nakon pristiglih prijava, stručni žiri odabrao je tri finalista koji će svoju ljubav prema gastronomiji pokazati u finalu 2. rujna, na radionici pod palicom chefa Nikše Bobana.
Jedna od finalistica je i Tea Gojak, djevojka koja je završila srednju strukovnu školu u Makarskoj, smjer kuharstvo. Kada je saznala da može ići dalje, naknadno je upisala 4. stupanj.
'Od svoje 16. godine, svake sezone radim u novom restoranu ne bih li u svakom mjestu naučila ponešto novo. Moj otac mi je otvorio vrata svijetu kulinarstva pokazavši mi tajne najbolje domaće kuhinje, a jedna od njih je da kvaliteta jela proizlazi iz količine ljubavi koju ulažeš tijekom kuhanja. Osim što kuham, također se smatram gurmanom jer jako cijenim hranu i smatram da prava ljubav dolazi iz želuca. Za mene je kuhanje umjetnost. Volim taj proces stvaranja. Eksperimentiranje, otkrivanje novih recepata, upoznavanje svjetskih tradicionalnih kuhinja... No najljepši je osjećaj kada vidiš da osoba uživa u tvom jelu i cijeni trud koji si uložio u nj. Kada osoba spozna tvoju prvobitnu viziju onoga što si htio stvoriti. To je ono što me ispunjava', ispričala je Tea u svojoj prijavi.
A koliko joj znači činjenica da je ušla među finaliste, odgovorila je jednom riječju - sve. 'Baš sve mi znači.
'To mi je najveći san na svijetu'
Nisam uopće vjerovala da ću dobiti, sasvim slučajno sam poslala mail i zadnje na pameti mi je bilo da ću ući među finaliste, tako da mi je ovo poput ostvarenja sna. Želim uspjeti i vjerujem u pobjedu', kazala nam je ambiciozna Tea.
Stipendija bi joj, dodala je, značila jako puno. 'Još dok sam bila u srednjoj školi, svi su pričali o Aspiri u superlativima i shvatila sam da je to točno ono što mi treba, ali uvijek su mi financije predstavljale problem, tako da me ovaj natječaj silno razveselio. Spremna sam za finale. Jedva ga čekam!', dodala je Tea Gojak.
Studij gastronomije na Aspiri omogućuje studentima da nauče tajne gastronomije i enologije u kreiranju kompletnog turističkog doživljaja te ih upoznaje s poviješću različitih svjetskih kuhinja. Završetkom studija Aspirini studenti postaju jedni od prvih menadžera u gastronomiji u Hrvatskoj jer, osim kulinarskih vještina, na studiju stječu i znanja iz područja marketinga, vođenja financija, upravljanja ljudskim resursima te su u potpunosti spremni za izradu poslovnog plana.