NAJBOLJE PLANINARSKE STAZE U HRVATSKOJ: Par iza profila Hiking Croatia za Story.hr otkrio lokacije koje oduzimaju dah

Par koji se krije iza profila Hiking Croatia otkrio nam je koje bi planinarske staze u Hrvatskoj preporučili početnicima, a koje malo naprednijim planinarima.

Instagram

Bez obzira na to jeste li se već ranije uspjeli zaljubiti u planine ili biste tek voljeli pokušati s planinarenjem, teško da vas neće uhvatiti iznenadna želja da izađete i prošetate barem najbližom šumom kad vidite fantastične fotografije iz prirode koje objavljuje duo koji se skriva iza Instagram profila Hiking Croatia.

Mario i Daria, par koji stoji iza ovog profila, za sebe kažu da su zaljubljenici u planine, a svoja iskustva rado dijele sa svoji više od 23 tisuće pratitelja.

Mi smo Dariu i Maria odlučili upitati nekoliko stvari kako bi oni među vama koji se tek spremaju okušati u planinarenju saznali osnovne važne informacije, a oni koji se u planinu rado vraćaju pronašli inspiraciju za nove avanture.

Tko stoji iza Hiking Croatia, čime se bavite, kako ste se upoznali?

Iza Hiking Croatia stoji dvoje zaljubljenika u prirodu, Daria Bedeniković i Mario Jurina. Oboje smo iz Hrvatskog Zagorja, a priroda i zelenilo su nešto čime smo okruženi od malih nogu. Daria je prvostupnica sestrinstva i radi u bolnici, a ja se bavim fotografijom, snimanjem i društvenim mrežama.

Kako je nastala ideja za blog i kad je sve počelo?

Sve je počelo prije tri godine kad je Mario radio na jednom projektu i snimao najviše vrhove Hrvatske. Tu se pojavila ljubav prema planinama i tako je sve krenulo. Vrlo brzo na planinarenje je poveo i mene tada je nastao naš blog.

Koje vam je najdraže mjesto za planinarenje u Hrvatskoj?

Teško je izabrati najdraže mjesto, ali nekako bismo rekli da je to Velebit. Prošli smo ga uzduž i poprijeko, uvijek mu se rado vraćamo i otkrijemo nešto novo.

Koje vam je do sad bilo najteže planinarenje?

Svako planinarenje iziskuje određen napor i nije uvijek lagano, ali kada stignemo do određenog cilja/ vrha zaboravimo na sav napor i uživamo u pogledima koje nam vrhovi pružaju. Ako već moramo izdvojiti najteže planinarenje onda bi to bio povratak sa Šugarske dulibe kada je Daria uganula gležanj i svaki korak je bio neopisivo bolan, ali srećom sve je dobro završilo.

Kako početi s planinarenjem? Koja je osnovna oprema koju bi početnici trebali imati? Imate li neke savjete za nekog tko do sad nije planinario, a volio bi krenuti?

Da bi se počelo s planinarenjem, prije svega je potrebno voljeti prirodu i znati uživati u njoj. Svima savjetujemo da za početak krenu na lokalna brda i planine koje su im u blizini i donekle ih poznaju. Što je sve potrebno od opreme možete pročitati u našem blogu: potrudili smo se detaljno opisati kako početi s planinarenjem i dati odgovore na sva pitanja koja bi vas mogla zanimati.

Koje biste planinarske staze u Hrvatskoj preporučili početnicima, a koje možda malo naprednijima? Koje općenito smatrate najljepšima?

U Hrvatskoj imamo velik izbor planinarskih staza. Od onih lakših staza izdvojili bismo Izvor rijeke Kupe, Kanjon Kamačnik, Staza sedam slapova, a i većina staza na Medvednici nije zahtjevna. Malo naprednijim planinarima preporučili bismo uspone na Sveto brdo, Vaganski vrh i Visočicu na Velebitu, vrh Risnjaka te najviši vrh Hrvatske - Dinaru.

 Po mnogima najljepša staza u Hrvatskoj je Premužićeva staza na Velebitu koja je duljine 57 kilometara i vodi vas najljepšim dijelovima Velebita. Početna točka je na Zavižanu, a cilj je u Baškim Oštarijama.

Na što treba paziti što se tiče sigurnosti? Na kakve se eventualne nezgode treba pripremiti?

Uvijek se treba informirati o lokaciji na koju planiramo ići te je vrlo bitno isplanirati izlet u skladu s našim mogućnostima. Nezgodne nikada ne možemo predvidjeti i mogu se dogoditi svima, ali na nama je da šanse za nezgode smanjimo na minimum. Prije svega potrebno je provjeriti vremensku prognozu, upoznati se s detaljima staze te proučiti kartu.

Jeste li vi imali nekakvih nezgoda tijekom planinarenja? 

Na sreću nekih većih nezgoda do sada nismo imali. Susreta s divljim životinjama je bilo, a izdvojili bismo bliski susret s medvjedicom i dva mladunca u NP Risnjak. Sve je sretno završilo i svako je krenuo svojim putem.

Kako se dogodilo da ste se zaljubili u planine?

Nije nam trebalo dugo da se zaljubimo u planine jer volimo prirodu i sve što nam pruža. Ne možete se ne zaljubiti u poglede koje vidite s vrhova planina, to je nešto što stvara ovisnost i čini nas veoma sretnima.

Koja vam je najveća želja ili ambicija u vezi planinarenja, koju biste rutu najviše voljeli proći ili koji vrh osvojiti?

Nemamo baš pretjerano nekih želja osim da što više vremena u životu provedemo u prirodi. Jednog dana svakako bismo se voljeli uputiti u Nepal i uživati u pogledima na najviše vrhove svijeta.