Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JESEN IZVAN GRADA: Pet predivnih mjesta nedaleko od Zagreba za kratke i nezaboravne izlete 

Možda nemate puno vremena ili preveliki budžet za putovanja, ali zašto ne biste otišli na jednodnevni ili vikend izlet? Pronašli smo nekoliko predivnih mjesta koja se nalaze nedaleko od Zagreba!

Trakoscan Izvor: Shutterstock

Vrućih ljetnih dana i godišnjih odmora se sad već s nostalgijom samo prisjećamo, no to ne znači da morate sjediti kod kuće. Zato smo vam odlučili predložiti nekoliko ideja za jednodnevne ili vikend izlete na mjesta koja se nalaze nedaleko od Zagreba, a zaista ih vrijedi vidjeti i doživjeti.

Samobor i Žumberačko gorje

Samo pola sata vožnje od Zagreba smjestio se jedan od najšarmantnijih malih gradova u Hrvatskoj- Samobor. Osim šetnje njegovim slikovitim uličicama, gurmane će vjerojatno veseliti kušanje legendarnih samoborskih kremšnita ili pak rudarske greblice, a za ljubitelje povijesti i istraživače, lagana šetnja odvest će vas do ruševina Starog grada Samobora.

Samobor Izvor: Shutterstock

Želite li aktivniji odmor, tu su Žumberak i Samoborsko gorje na kojima će uživati svi zaljubljenici u prirodu, planinari, biciklisti...

Trakošćan

Jedan od najljepših i najpopularnijih dvoraca u Hrvatskoj godišnje broji oko četrdeset tisuća posjetitelja, a 2017. časopis Conde Nast Traveler uvrstio ga je na listu 12 najljepših dvoraca u Europi.

Dvorac uz koji se nalaze istoimeno umjetno jezero i bajkovita šuma nalazi se 80 kilometara od Zagreba, 40 kilometara od Varaždina, te 23 kilometra od Krapine. Osim mogućnosti posjeta muzeju, tu su i brojne staze za šetnju i opuštanje.

Rastoke

Pravo mjesto za punjenje baterija i uživanje u malom raju na zemlji, u Rastokama gdje se rijeka Slunjčica ulijeva u Koranu, pri čemu stvara brojna jezerca i slapove koji su toliko prekrasni da postoji legenda da su ovdje nekad živjele vile.

Inače, ako imate više vremena, Rastoke su samo 33 kilometra udaljene od našeg najpoznatijeg nacionalnog parka, Plitvičkih jezera pa možete ta dva izleta spojiti u jedan, ali ako vam dovoljne budu samo Rastoke, definitivno nećete biti razočarani.

Varaždin

Ako ste skloniji urbanim izletima, 80-ak kilometara od Zagreba smjestio se slikoviti barokni grad Varaždin. Tu vas čekaju brojne raskošno urešene palače i vile, a nemojte preskočiti niti Stari grad Varaždin koji je danas sastavni dio Gradskog muzeja. Tu je i Varaždinsko groblje čija je ljepota nadaleko poznata, a šetnja kroz njega činit će vam se kao da ste u nekom prelijepom parku ili vrtu.

Samo 18 kilometara udaljen od Varaždina pronaći ćete i Arboretum Opeka koji se nalazi u sklopu perivoja oko istoimenog dvorca u naselju Marčan. U njemu se nalazi više od sto tisuća primjeraka drveća, grmova, povijuša i cvijeća, a po raznolikosti i bogatstvu biljaka svjetski je poznat.

Lonjsko polje

Najveći hrvatski park prirode, Lonjsko polje, smješteno je na lijevoj obali Save, 75 kilometara udaljeno od Zagreba.

Osim bogatog i raznolikog biljnog i životinjskog svijeta (na području Lonjskog polja živi 2/3 ptica ukupne populacije u Hrvatskoj), ovdje možete birati između raznih atrakcija pa tako po Savi možete ploviti čamcima na solarni pogon ili tradicionalnom skelom, a možete iznajmiti i kanu ili bicikl, te također možete jahati ili hodati po jednoj od četiri pješačke staze.

Kad ste već tu, nemojte propustiti ni Čigoč, prvo europsko selo roda, a osim po bijelim rodama, selo je prepoznatljivo i po očuvanoj tradicijskoj arhitekturi te ćete imati priliku vidjeti drvene kućice koje su se gradile isključivo od drveta bez  metalnog dijela.

Uživajte u vikendu!

Povezane vijesti

Magazin

Royals