Predivna varaždinska dvorišta čuvaju najveće obiteljske tajne i pričaju najljepše priče o malim, slatkim stvarima koje život čine ljepšim; ako ste mislili da palac Grgura Ninskog možete dotaknuti samo u Splitu, varate se, jer kip Ivana Meštrovića ispunjava želje i u Varaždinu, baroknom središtu sjeverozapadnog dijela Hrvatske koji s brojnim svojim zanimljivostima i atrakcijama itekako ima što ponuditi turistima. Uz životopisno Međimurje, područje gdje završavaju Alpe, a počinje Panonska nizina, te gdje se svojom ljepotom isprepleću Mura i Drava, rijeke čiji su tokovi pravi mamac za ljubitelje avanturističkih aktivnosti, ovaj dio Hrvatske itekako je primamljiva lokacija za sve one kojima more i plaže nisu prva opcija za godišnji odmor.
Varaždin i Čakovac kao riznice kulturne baštine, brojne mogućnosti za aktivan odmor i ugađanje nepcima, ali prije svega idealna destinacija za one koji razmišljaju 'zeleno' i sanjaju o odmoru u prirodi, sve je to sjeverozapad Hrvatske i razlog da ove godine iskušajte -drukčiji odmor!

Izlet u arboretum

U Hrvatskoj postoje tri arboretuma, a jedan – arboretum Opeka – nalazi se samo 18 kilometara od Varaždina, u sklopu perivoja oko istoimenog dvorca u naselju Marčan. U njemu se nalazi više od 100.000 primjeraka drveća, grmova, cvijeća.., a do njega se lako dolazi čak i biciklom. Lagana šetnja i upoznavanje biljnog blaga te piknik u zelenilu – savršen scenarij za vrući ljetni dan.

Za pješake i bicikliste

Ljeto na kontinentu! Pet ideja kako provesti savršen odmor daleko od mora
Shutterstock 

Jedno od najzanimljivijih područja u Hrvatskoj za aktivan odmor zasigurno je biciklistička i pješačka staza 'Svetomartinska Mura', koja kreće kod Mlina na Muri u Žabniku – najsjevernijoj točki Hrvatske. Staza će zadovoljiti 'apetite' i onih koji su za adrenalinski biciklizam, ali i mirniju vožnju na dva kotača, te ljubitelje pješačenja. A tu su i šumske učionice s 20 edukativnih tabli koje poučavaju o rijeci Muri, drveni mostić za atraktivne 'selfie' fotografije preko rukavca rijeke Mure, a u neposrednoj blizini možete razgledati i ergelu međimurskih konja.

U visinama...

I ljubitelji visina u ovom dijelu Hrvatske dolaze na svoje. Predlažemo penjanje na Ivanščicu, krov Hrvatskog zagorja, do kojeg vodi nekoliko različitih staza. Na vrhu, na visini od 1060 metara , dočekat će vas planinarski dom 'Josip Pasarić', kao i dva vidikovca, odakle se pruža pogled prema Ivancu, Varaždinu i Međimurju.

Od skrivenih dvorišta do ulične zabave

Ljeto na kontinentu! Pet ideja kako provesti savršen odmor daleko od mora
Profimedia 

Za one koji vole nešto urbaniji odmor, tu je obvezan posjet Varaždinu, gradu kojeg je The New York Times uvrstio u 52 svjetske destinacije koje vrijedi posjetiti. Od utvrde Stari grad, preko Muzeja anđela, do šetnje prekrasnim varaždinskim skrivenim dvorištima – puno je sadržaja koje nudi ovaj grad, a tu je – dakako – i nadaleko poznati Špancirfest. Ove godine traje od 20. do 29. kolovoza!

Odmor uz rijeku Dravu!

Hidroelektrana Varaždin
HEP Hidroelektrana Varaždin

Prekrasno iskustvo, s puno doživljaja za ljubitelje prirode i one koji promišljaju o okolišu. Naime, Drava svojim prirodnim ljepotama i infrastrukturom pruža uvjete za život 'po mjeri' čovjeka i prirode. Upravo je Drava savršen primjer kako dobrim upravljanjem rijeku učiniti dostupnu čovjeku bez negativnog 'otiska' na okoliš. Naime, zbog vodnog režima Drava je izuzetno povoljna za energetsko korištenje, pa su na njoj izgrađene 22 hidroelektrane, od kojih tri u Hrvatskoj (HE Varaždin, HE Čakovec i HE Dubrava).

HE Čakovec
Story HE Čakovec

Osim proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, ove HEP-ove hidroelektrane imaju važnu ulogu u zaštiti od poplava ovog područja, a time i u zaštiti staništa brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Da HEP-ove hidroelektrane Varaždin Čakovec i Dubrava brinu o zaštiti prirode, dokazuju kanali i jezera, koji su dio NATURA 2000 područja. Akumulacijska jezera tako su postala staništa mnogim zaštićenim ptičjim vrstama, pa tamo ovdje možete vidjeti crnu lisku, patke, riječne galebove i labudove; uz akumulacijsko jezero HE Varaždin izgrađen je 2015. otok za gniježđenje ptica, a već iduće godine na otočiću je zabilježeno sedam aktivnih gnijezda riječnog galeba te 80 gnijezda crvenokljunih čigri, koje su strogo zaštićene u Hrvatskoj. Kajakaške staze, zmajarski klub, biciklističke staze, šetnice i druge sportsko-rekreacijske aktivnosti, sadržaji su koji su unaprijedili kvalitetu života lokalnih zajednica uz sve dravske hidroelektrane. 'Procvjetao' je i biljni svijet, pa tako – između ostalog – šetači uz HE Dubrava mogu uživati u pogledu na kebrač, izuzetno rijetku i najugroženiju biljnu vrstu srednje Europe. Osim toga, Grad Prelog i Turistička zajednica Grada prepoznali HE Dubrava kao bazu za razvoj kontinentalnog turizma, pa su tamo brojne mogućnosti ta sportsko-rekreacijske sadržaje (šetališa, biciklističke staze, lov, ribolov, sportovi na vodi).

*Sadržaj nastao u suradnji s HEP-om.