Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Otkrili smo savršeno mjesto za aktivan odmor na kontinentu

Samo istok Hrvatske može režirati ovako savršen spoj hedonizma i avanture! Razmišljate gdje na izlet? Bilo da želite uživati s čitavom obitelji, prijateljima, u paru..., Slavonija i Srijem šalju najatraktivniju pozivnicu!

Izvor: Siniša Uštulica / Izvor: HTZ

Bijeg od rutine jedan je od najčešćih razloga zbog kojih se ljudi odlučuju na putovanja, no ona su – barem ona kako ih vide suvremeni putoholičari – prije svega spoj različitih užitaka. Prirodne ljepote i kulturne znamenitosti ono je što privlači 'na prvu', no moderni putnici žele osjetiti bilo kraja u kojeg dolaze, a to prije svega znači upoznati njihove ljude i običaje te isprobati lokalne specijalitete. Biciklističke i šumske staze, brojni adrenalinski doživljaji, najfinije delicije na tanjuru, impresivni vinogradi... - Srijem i Slavonija pozivaju na aktivan odmor na kontinentu.

Zašto je ovaj dio Hrvatske toliko poseban? Rijetke su destinacije u kojima s jednakim žarom može uživati čitava obitelj. Omeđen moćnim rijekama Savom, Dravom i Dunavom, s kojima se isprepleću Bosut i Spačva, istok Hrvatske nudi brojne vodene doživljaje. Doživjeti vukovarski kraj iz nove perspektive, ploveći od Borova do Vučedola, iskustvo je koje treba iskusiti baš u ovom dijelu godine, jer sat vremena plovidbe i razgledavanja baroknog grada završava na Vukovarskoj adi, pješčanom otoku i omiljenom kupalištu Vukovaraca.

Izvor: Marko Balazi

Bosut, rijeka bez izvora, omogućava pogled na prekrasnu Spačvansku šumu i brojne životinjske vrste, a budete li imali sreće, možda će pokoja divlja svinja, jelen ili srna preplivati rijeku i vaš izlet pretvoriti u safari na srijemski način.

Na istoku Hrvatske isprepleće se dvjestotinjak kilometara biciklističkih staza koje prolaze uz pitoreskne vinograde, kroz šume, uz rijeke, kroz povijesne gradove... Tako na dva kotača možete doživjeti i povezati Vukovar, Vinkovce, Županju, Ilok i Otok, ali i razgledati čuvenu Spačvansku šumu u općini Nijemci, još jednu neizbježnu lokaciju na istoku Hrvatske. Samo ovdje vidjet ćete impozantne primjerke hrasta lužnjaka, visine i do 40 metara, a tri kilometra dugačka poučna staza, koja kreće kod Bioekološko-edukacijskog centra Virovi, oduševit će karakterističnom vegetacijom i velikim brojem autohtonih vrsta riba i ptica močvarica.

Izvor: Danijel Soldo

Potpun doživljaj destinacije nemoguć je bez kušanja njihovih delicija. Poznato je da su Srijemci i Slavonci izvrsni domaćini, ali i da odavde ne odlazite bez da probate čobanac i fiš, šarana u rašljama, finger food od crne slavonske svinje fajferice, originalne salenjake... Brojna seoska gospodarstva pozivaju na gozbu, a – ako poželite – ovdje ćete moći kušati i jelo s prestižnom Michelinovom zvjezdicom. Naime, chefovi hotela Dunav u Iloku, napravili su mali odmak od tradicionalne kuhinje koju nude, pa kreirali sasvim inovativni – fiš bez kosti.

Izvor: Darko Kešnjer

Uz fina jela idu i dobra vina, a ako znamo da se iločki traminac služio na krunidbi Elizabete II, sasvim je jasno da će odmor u Srijemu i Slavoniji biti – kraljevski. Dvadesetak šarmantnih obiteljskih vinarija na Iločkoj vinskoj cesti jednostavno mame na uživanje: graševina, traminac, sauvignon, pinot, merlot ili frankovka – izbor je vaš, a užitak za nepca uvijek besprijekoran.

Izvor: TZVSZ

Izvor: Story

Izvor: HTZ

*Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije.

Najčitanije

Najnovije