Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lifestyle

Znamo koja je najbolja obiteljska destinacija za odmor u Hrvatskoj!

Različiti smo, ali to što jedan član obitelji idealan izlet vidi u dokoličarenju, a drugi u aktivnom odmoru, to još uvijek ne znači da ne možete putovati - zajedno. Važno je odabrati pravu destinaciju, a mi znamo koja je to!

Izvor: Shutterstock

Nakon razdoblja pandemije – više nego ikada prije – željni smo putovanja, pa se predviđa da će potraga za doživljajima biti 'mainstream' post-corona' putoholičara. Posljednjih godina gastronomski doživljaji strateški su element u definiranju imidža i rasta svake destinacije, a Slavonija i Srijem u tom smislu zadovoljavaju baš sve 'apetite'. No moderan putnik želi uživati svim čulima, a istok Hrvatske prava je destinacija za aktivan odmor. Istraživanje prekrasnog krajolika na dva kotača, vožnja kanuima, jahanje, lov i ribolov, ali i razgledavanje kulturnih i prirodnih ljepota iz 'druge perspektive' – ploveći rijekom – doživljaji su koji će zasigurno pamtiti cijela obitelj. Slavonija i Srijem nude sadržaje po mjeri čovjeka i, zato, ako razmišljate kamo na obiteljski izlet, ovih pet ideja neka budu vaš 'vjetar u leđa'.

Biciklističke staze

Izvor: Daniel Soldo

Kroz Srijem i Slavoniju proteže se 200-tinjak kilometara biciklističkih staza, što je ujedno i isto toliko prilika za uživanje čitave obitelji u aktivnom odmoru, ali i razgledavanju prirodnih i kulturnih ljepota ovog kraja. Biciklističke staze povezuju tako Vukovar, Vinkovce, Županju, Ilok i Otok, a na dva kotača možete kroz vinogorje i šume, pitoreskna sela i povijesne gradove, uz predivne rijeke i kroz Spačvansku šumu. Oni iskusniji rekreativci, rado biraju biciklističku rutu Srijem, koja povezuje južno i sjeveroistočno područje Vukovarsko-srijemske županije i nadovezuje se na poznatu Dunavsku rutu.

Jahanje

Izvor: Turistička zajednica Vukovara i Srijema

Ako na put krećete sa svojom djecom, učenje jahanja idealna je rekreacija u kojoj ćete se moći zajedno zabavljati. Na ovom je području nekoliko konjičkih udruga i gospodarstava koje nude tečajeve jahanja, ali i rekreativno terensko jahanja za iskusnije jahače.

Avanture na rijekama

Izvor: Siniša Uštulica / Izvor: HTZ

Plovidba Dunavom izletničkim brodom se ne propušta. Pogled na vukovarski dvorac Eltz, Vodotoranj, luku Vukovar, Vukovarsku adu, omiljeno kupalište u Srijemu i Slavoniji, jedinstveni je doživljaj. Katamaranom Sveta Katarina zaplovite iz središta Nijemaca mirnim Bosutom do izletišta Sopotac, pa dalje Spačvom kroz najveću šumu hrasta lužnjaka u Europi. Na rijekama će uživati cijela obitelj. U ljetnom dijelu godine, kad temperatura raste, možete i zaplivati u rijekama ili iznajmiti kajake, a na svoje će doći i ljubitelji ribolova, koji će na jednoj od brojnih rijeka koje obiluju slatkovodnom ribom pronađi svoju oazu opuštanja.

Vinske ceste

Istok Hrvatske i idilični Ilok sinonim je za vrhunska vina, posebice traminac, koji se prije 60-ak godina pio i na krunidbi britanske kraljice Elizabete II. Na Iločkoj vinskoj cesti 20-ak je šarmantnih obiteljskih vinarija u kojima ćete doživjeti svu raskoš traminca, sjajne graševine, pinota, merlota, frankovke... Svaki posjet neizostavno uključuje atraktivne Stare iločke podrume smještene u srednjovjekovnoj jezgri koje su izgradili kneževi Odescalchi tijekom 15. i 18. stoljeća.

Slavonske delicije

Izvor: Turistička zajednica Vukovara i Srijema

Kad dođete u ovaj ravničarski kraj, zasigurno ćete prvo morati nazdraviti domaćom rakijom, a onda će vam ljubazni domaćini ponuditi pravu raskoš na tanjuru. Jedinstveni gastro-identitet ovdje vam definitivno 'zapinje za oči' (i nepca!). Specijaliteti od crne slavonske svinje pravi su hit. No ovdje svakako morate probati i krepke juhe, čvarke, kulen, kulenovu seku, šarana na rašljama, čobanac i fiš (kojeg možete dobiti i bez kosti!), originalne salenjake i druge poznate slatke delicije. Jedan savim običan dan u Srijemu i Slavoniji s lakoćom se pretvori u pravu gozbu - doživite ju svim čulima na obiteljskom izletu koji se ne zaboravlja.

Izvor: TZVSZ Izvor: Story

Izvor: HTZ

*Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom Vukovarsko-srijemske županije.

Najčitanije

Najnovije