UKUSNA I MIRISNA: Donosimo recept za savršenu blagdansku tortu 'uvijek gladne' kreativke Mateje Krvarić

Ovu prefinu kombinaciju osmislila je Mateja Krvarić, poznata food blogerica, uvijek gladna, gastro kreativka kod koje ćete i inače pronaći najzanimljivije kombinacije za isprobavanje, a pogotovo kada su slastice u pitanju.

Instagram (@MatejaKrvaric)

Kada se prisjećamo nekih svojih davnih Božića, uvijek su mirisi i okusi ti koji nas ekspresno vrate u neka prošla vremena.

Miris vanilin kiflica, breskvica, capica, medenjaka, borovih iglica i kuhanog vina bez imalo dvojbe blagdanskim danima daje jednu dodatnu dimenziju, a ako ste se zasitili već bezbroj puta pripremljenih istih tradicionalnih slastica, za vas smo iskopali super sočnu, ukusnu i mirisnu tortu!

Ovu prefinu kombinaciju osmislila je Mateja Krvarić, poznata food blogerica, uvijek gladna, gastro kreativka kod koje ćete i inače pronaći najzanimljivije kombinacije za isprobavanje, a pogotovo kada su slastice u pitanju.

Instagram 

Potrebni sastojci:

- 2 srednje naranče (400 g), cijele (obavezno nešpricane)

- 200 g mljevenih badema

- 7 jaja (manjih do srednjih)

- 200 g šećera

- 1 žličica praška za pecivo

- pola žličice cimeta

- pola žličice kardamoma

- malo zvjezdastog anisa

- 50 g tamnog kakaa

- 60 g tamne čokolade (minimalno 50% kakaa)

- dekoracije po želji.

Postupak:

Naranče (cijele ) stavite u hladnu vodu i kuhajte ih otprilike sat vremena, dok ne omekšaju.

Pećnicu u međuvremenu zagrijte na 170 stupnjeva.

Naranče ostavite da se malo ohlade, a zatim ih usitnite u pire u multipraktiku.

Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu blijeda i pjenasta i dok ne udvostruče volumen.

Čokoladu otopite na pari.

Dodajte otopljenu čokoladu jajima i miksajte dok smjesu lijepo ne razradite.

Instagram 

Bademima dodajte prašak za pecivo i začine.

U smjesu jaja i čokolade dodajte pire od naranče i miksajte i na kraju dodajte suhe sastojke i miksajte da se sjedini.

Kalup promjera 26 cm, dno obložite papirom za pečenje i maslacem premažite dno i stranice.

Smjesu ulijte u kalup i pecite oko 45 min.

Jednom kada je gotova, tortu ukrasite po želji. Naš prijedlog su čokoladna glazura i arancini ako ih imate. Tortu čuvajte na sobnoj temperaturi i pokušajte da vam izdrži dulje od par sati.