KAKO IZBJEĆI BLAGDANSKO PREJEDANJE? Neumjerenost u jelu i piću itekako utječe na zdravlje pa pazite što imate na tanjuru

Blagdane iskoristite za druženje s najbližima, ali zapamtite - radost Božića nije u bogatoj trpezi i pretjerivanju u svemu, nego u druženju i bliskosti s onima koji vam najviše znače.

Shutterstock

Čak mnogo prije blagdanskog razdoblja koje počinje paljenjem prve svijeće na adventskom vijencu, već nakon blagdana Svih Svetih, preplavljeni smo reklamama, upornim pozivima da kupujemo i porukama kako naš blagdanski stol treba biti raskošan i bogat. Blagdani jesu vrijeme za čašćenje s najdražim ljudima, ali konzumeristička kultura današnjice uistinu ponekad odlazi predaleko, što ostavlja velike posljedice i na naše zdravlje. Važno je zapitati se što nam ovi blagdani doista znače i što zapravo simboliziraju. Pritom nije loše i malo razmisliti što činimo svome zdravlju ako smo neumjereni u jelu ili piću. I na što bismo trebali barem malo misliti kada sjednemo za blagdanski stol.

Pazite što imate na tanjuru

Prejedanje utječe na zdravlje, a posljedice mogu biti od onih kratkotrajnih do dugotrajnijih. Ako se želite počastiti, najbolji su izbor plava ili bijela riba ili meso peradi, što je ujedno i najprikladniji obrok za blagdanske dane.
Važno je naglasiti da je miješanje namirnica bogatih bjelančevinama i ugljikohidratima loše za probavu te često izaziva nadutost i probavne smetnje.

stock image 

Ako ne možemo odoljeti kolačima, dovoljno je pojesti jedan, i to ne odmah nakon obroka. Velike količine hrane, miješanje raznih namirnica, začinjena i masna hrana, žestoka pića i puno šećera mogu izazvati žgaravicu, a posljedično i bolove i mučninu s kojima se onda možete boriti danima. Oscilacije razine šećera u krvi štetne su za organizam, izazivaju umor i dekoncentriranost.

Znate li koliko kalorija unosite?

Primjerice, jedna kriška torte može sadržavati 250 do čak 600 kalorija, ovisno o sastojcima. Toliko količinu kalorija možete potrošiti treningom koji uključuje trčanje od barem 45 minuta. Je li ta kriška bila toga vrijedna? Teško. Upravo su zbog toga skromnost i umjerenost najbolja deviza za blagdane, uz povremene gastro užitke.