Novak Đoković nije tek tako dobio titulu jednog od najboljih tenisača svih vremena.

Za fantastične rezultate, uz mnoga odricanja, redoviti treninzi i promjenu nekih životnih navika, kao i prehrana koja je ključna stavka u životu svakog profesionalnog sportaša.

I ruku na srce, sve te višesatne mečeve treba izdržati – umorimo se od samo gledanja, ali Novak se uvijek drži i cijelo vrijeme igra punom snagom, kao da je upravo izašao na teren. Ako ste se pitali kako je to moguće, srpski tenisač je nedavno detaljno otkrio kako se hrani i kako započinje dan, a to je ključ njegovog uspjeha.

Prehranu je, kako je sam rekao nekoliko puta, preobrazio prvenstveno zbog problema s alergijama, koje su iz godine u godinu bile sve gore i u kojima mu operacija nosa nije pomogla.

 'Zbog toga sam predavao mečeve i trebalo mi je dosta vremena da se oporavim', rekao je Novak.

Spas je pronašao u biofeedback terapiji, koja je zapravo proces učenja kako upoznati vlastite psihofizičke funkcije, odnosno reakcije na stres i depresiju u svakodnevnom životu, te ih naučiti kontrolirati kroz ponavljane vježbe. Putem suvremene elektroničke tehnologije terapeut, kao i sam pacijent, gledajući svoje indikatore stresa na monitoru tijekom pregleda, dobivaju aktualne informacije o napetosti mišića, perifernoj temperaturi i znojenju, pulsu i disanju.

Novak se nakon samo nekoliko terapija osjećao bolje, a onda je shvatio da mora promijeniti prehranu jer je to jedan od ključnih problema.

'Tada sam s jelovnika izbacio gluten, mliječne proizvode i rafinirani šećer. Bila je to velika promjena, ali sam se toga držao jer su rezultati došli odmah', rekao je Novak novinaru Grahamu Bensingeru.

 'Obitelj je u početku bila zabrinuta. Nedugo zatim izbacio sam crveno meso iz prehrane jer sam primijetio da je potrebno puno vremena i energije da se ono probavi u tijelu, a ta energija mi je potrebna za fokus i oporavak, za sljedeći trening, za sljedeći meč. To je bio početni trenutak koji me doveo do sadašnjeg jelovnika baziranog na biljnoj prehrani. Ne jedem ništa životinjskog podrijetla', rekao je Novak.

Što Novak danas jede?

Kako tenisač kaže, dan uvijek počinje istim pićem.

'Kad ustanem, prvo popijem čašu mlake vode s limunom za detoksikaciju. Zatim natašte popijem sok od celera. Kasnije slijedi zeleni smoothie s raznim algama, voćem i superhranom i suplementima', objasnio je Novak.

'U prvom dijelu dana jedem puno voća, kao i salate. Ne volim jesti hranu koja zahtijeva puno energije za probavu, pogotovo ne u prvoj polovici dana. Obično jedem žitarice, poput kvinoje, divlje riže, prosa, te batat i krumpir', ispričao je poznati tenisač.

Prehrana tenisača inspirirala je i pjevačicu Ninu Badrić koja više ne konzumira namirnice životinjskog podrijetla i u 50. godini izgleda bolje nego ikad.

'Otkad se ovako hranim tijelo mi je u ravnoteži, koža i kosa su mi super, a imam milijun puta više snage i energije u odnosu na sve prijašnje godine kada nisam toliko razmišljala o tome koju hranu primam. Već duže vrijeme pratim prehranu Novaka Đokovića i mnogih meni bliskih ljudi koji se tako hrane godinama i sve stvarno ima smisla. Moja snaga se udvostručila. I duh i tijelo. Osjećam se odlično, energično, bistro, snažno i preporučujem svima da zdravom prehranom podignu imunitet, a time se i kile tope. Ova promjena je način života, a ne jednokratna dijeta, a dobrobiti ove dijete su zaista nesagledive za naše zdravlje i život', rekla je Nina jednom objavom na Instagramu.