NEZASLUŽENO PODCIJENJENE STOJE U SJENI RAZVIKANIH REDATELJA: Da žene rade vrhunske filmove, dokazuju ovi filmski naslovi

Među prestižne liste vrhunskih filmaša ženama se puno teže progurati.

Story

Iako su žene koje snimaju filmove postojale otkada i filmska industrija, redovito ostaju u sjeni znatno razvikanijih i popularnijih muških kolega. Nemate li ideje koji film idući gledati, donosimo vam one najbolje koje su napravile žene!

Passing

Debitantski film Rebecce Hall adaptacija je knjige Nelle Larsen iz 1929. Priča prati Irene Reenie Redfield i njezin odnos s Clare, jednom od mnogih Afričkih Amerikanaca čija je put bila dovoljno blijeda da je mogla proći pod bijelkinju.

The Power of the Dog

Jane Campion jedna je od najcjenjenijih filmskih stvarateljica danas. Nakon što je režirala filmove The Piano, In The Cut i Bright Star, dobitnica Oscara odlučila je odvesti publiku na američki zapad u priči adaptiranoj prema knjizi Thomasa Savagea iz 1968. godine. U priči o uzavrelom ispitivanju toksične muškosti i dekonstrukciji američkog kauboja, glume Benedict Cumberbatch, Kirsten Dunst, Jesse Plemons i Kodi Smit-McPhee.

Shirley

Josephine Decker je spisateljica, redateljica i umjetnica s eksperimentalnim duhom. Njezini najpoznatiji filmovi su Madeline's Madeline i erotski triler Shirley s Elizabeth Moss u glavnoj ulozi, a oba pokazuju njezin prepoznatljiv stil.

Nomadland

Zahvaljujući ovoj srednjezapadnoj drami s briljantnom Frances McDormand u glavnoj ulozi, Chloé Zhao postala je dobitnica Zlatnog globusa i tek druga žena u 78 godina dugoj povijesti dodjele ove nagrade koja je osvojila nagradu za najbolju režiju.

Lingua Franca

Odgovore na pitanja kako je to biti transrodna žena pruža nam ova srcedrapajuća romantična drama koju je Isabel Sandoval napisala i režirala te u kojoj glumi.

Never Rarely Sometimes Always

Scenaristica, redateljica i producentica Eliza Hittman u ovom je filmu pokazala sav svoj talent za odličnu dramu. Napeta priča o tinejdžerici koja odlazi na abortus proglašena je jednom od najboljih filmova u 2020. godini.