BIZARNIM TIKTOK TRENDOVIMA RASTE POPULARNOST: Platforma postaje poprilično opasno mjesto, posebno za mlade generacije

Zahvaljujući sve većoj popularnosti izazova kao što je BeautyScanner, TikTok postaje poprilično opasno mjesto, a posebno za mlade generacije.

Instagram

Joana Magro samo je jedna od mnogih korisnica najpolularnije društvene mreže koja drži palčeve dok čeka kakav će joj rezultat izbaciti naočigled lažni skener high-tech izgleda. 'Ovaj će mi filter reći koliko sam lijepa', kaže u svojoj TikTok objavi te dodaje: 'Nadam se da ću dobiti nešto dobro.'

Iako je krenuo kao popularno virtualno mjesto za zabavu, TikTok je sve češće mjesto koje vodi do narušenog samopouzdanja, depresije i brojnih drugih poremećaja, nerijetko zahvaljujući upravo viralnim izazovima koji sa svakim danom niču kao gljive poslije kiše. I dok je milenijalcima te starijim generacijama korisnika jasno kako su u pitanju stvari koje ne treba shvaćati ozbiljno, spomenute su generacije one kojih na TikToku nema ni približno onoliko koliko mlađih koje su u formativnim godinama i čijoj psihi svaki novi izazov zadaje ozbiljan udarac.

Beauty Scanner Filter jedan je u nizu mnogih viralnih izazova koji nudi rangiranje korisnika na temelju njihove percipirane privlačnosti na ljestvici od 0 do 100, a radi na sličnom principu kao #attractivenessfilter: netko klikne gumb efekta, dodirne zaslon i strpljivo čeka svoju ocjenu. Oba hashtaga imaju milijune pregleda i oba su jednako opasna za sve one koji na društvenim mrežama tragaju za bilo kakvom potvrdom o vlastitoj vrijednosti i/ili privlačnosti.