Kraljica Elizabeta i princ Philip, ljubav koja će trajati vječno

Royal Wedding of Princess Elizabeth (Queen Elizabeth II) and Prince Philip (Duke of Edinburgh) At Westminster Abbey on 20th November 1947. Picture shows the couple on the balcony at Buckingham Palace waving at the crowds. ©Northcliffe Collection/Solo Syndication,Image: 604363537, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: - / Solo / Profimedia

Print Philip preminuo je u stotoj godini života, u jutarnjim satima 9. travnja 2021. što je i više nego dovoljan razlog za prisjećanje na ljubavnu priču kraljevskog para

Kraljica Elizabeta je izgubila voljenog supruga. Nakon više od 73 godine braka u kojem su jedno drugome bili oslonac i poticaj. Iza njih je i puno više od 73 godine braka (što ih čini i jednim od najdugovječnijih kraljevskih parova), tu su brojni usponi i padovi, dekade promjena, skandala ali i događaja za pamćenje. Iza njih je brak u kojem su dobili četvero djece, osmero unučadi i desetero praunučadi!

A znate li kako su se upoznali tada mlada Elizabeta i Filip? Na vjenčanju princeze Marine od Grčke, inače Filipove rođakinje, kada je Elizabeta imala samo osam godina. Ali ljubav je zaiskrila nešto kasnije, kada je princ ima nepunih 19 a buduća kraljica 13 godina. Vezu su započeli dopisivanjem, a zanimljivo je da bez obzira što se Elizabeta mogla udati za koga kod je željela, ona je pristala na brak s Filipom, na brak iz ljubavi. Bez obzira na prvotna neslaganja s tom idejom, na kraju su se sa zarukama složili i Elizabetini roditelji ali uz uvjet da se sa službenim zarukama pričeka da princeza navrši 21. rođendan. Pa su zaruke javno objavljene 10. srpnja 1947. godine. A znate li priču o njihovom vjenčanju? Pročitajte, puna je zanimljivih detalja.

Prema informacijama dostupnim javnosti planira se jednostavna ceremonija pokopa jer to je bila i želja princa Filipa, a princ će biti pokopan u vrtovima Frogmore na području dvorca Windsor.

Tekst Martina Rafaeli

Fotografije Profimedia