Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poznati detalji o sprovodu princa Philipa

Autor Laura Obrenović

Svaki plan za pogreb, kraljica Elizabeta će osobno potpisivati

  Izvor: Profimedia

Princ Philip, suprug 94-godišnje britanske kraljice Elizabete II., preminuo je u stotoj godini života. Tužna vijest se proširila svijetom nakon što je službeno potvrđeno na Twitter profilu palače. Budući da je princ inzistirao na manjem sprovodu, velikog državnog sprovoda, kakav je tradicionalan za sve članove kraljevske obitelji, neće biti.

 Kraljica Elizabeta i princ Philip u braku su bili 73 godine Izvor: Profimedia

Posljednji ispraćaj će se održati u kapeli Sv. Jurja u dvorcu Windsor. Još nije poznato koje će sve mjere biti aktualne, obzirom na koronavirus. Lord Chamberlain, najstariji dužnosnik britanske kraljevske obitelji, odradit će sve pripreme za sprovod, prenose britanski mediji.

Uz pojačanu kraljevsku stražu, ispred Buckinghamske palače u Londonu, na ogradi u drvenom okviru, bit će postavljena obavijest kraljevske obitelji o njegovoj smrti. Svaki plan za pogreb, kraljica Elizabeta će osobno potpisivati. Naciji će se najvjerojatnije obratiti putem televizijske poruke te najaviti vrijeme žalosti.

 Kraljica Elizabeta i princ Philip Izvor: Profimedia

U Chapel Royal u palaču St. James u Londonu bit će u sljedećih nekoliko dana premješten Philipov lijes. Zbog pandemije, sljedećih nekoliko dana neće se održavati ranojutarnje probe povorke na ulicama Londona i u Windsoru. Vojna povorka će se kretati od palače St James, niz Marlborough Road te do The Malla, dok će se sprovod će se održati u Windsoru. Kraljevska obitelj hodat će iza pripadnika vojske koji će predvoditi povorku. Po novijim informacijama iz britanskih medija, kraljica će ići ravno u Windsor. Navodno će sprovod predvoditi nadbiskup Canterburyja Justin Welby, s dekanom Windsora i drugim predstavnicima. Princ Philipe će, šuška se, biti pokopan u vrtovima Frogmore na području dvorca Windsor. 

'Osam dana žalosti' označava period u koji kraljica ulazi od danas te prestaje obavljati sve kraljevske dužnosti. Nakon osam dana, ulazi u dodatnih 30 dana žalovanja kraljevskog člana. 

 Kraljica Elizabeta i princ Philip Izvor: Profimedia

Podsjećamo, 99-godišnji princ je prošli mjeseci bio hospitaliziran nakon što je 16. veljače zaprimljen u privatnu bolnicu kralja Edwarda VII u Londonu, gdje je liječen od infekcije. Nakon četiri tjedna provedena u bolnici i operacije srca, suprug kraljice Elizabete II. 16. je ožujka pušten kući te se od tada nalazio u dvorcu Windsor. Kako su pisali britanski mediji, smatra se kako prinčeva hospitalizacija nije bila povezana s trenutnom pandemijom, a i on i kraljica su u siječnju primili cjepiva protiv virusa COVID-19 kako bi i druge potaknuli na isto.

Povezane vijesti

.

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image