Od povrća koje već imate kod kuće kosa raste kao luda: Zlata vrijedan trik osigurat će vam bujnu frizuru

Donosimo pregled najčešćih grešaka zbog kojih vam opada kosa, ali i jedan trik koji su dobro poznavale i naše bake.

Shutterstock

Malo je žene koje ne bi poželjele bujnu, zdravu i sjajnu kosu. Neke sretnice imaju genetske predispozicije da ovo ostvare s vrlo malo truda, dok druge pak muku muče s rijetkom i tankom kosom.

Primijetite li da vam opada kosa, nema razloga za paniku. Sasvim normalno je da svaki dan gubimo između 50 i 100 vlasi, a također se ne trebate zabrinjavati oko sezonskog gubitka kose.

Međutim, postoje neke navike koje doprinose gubitku kose, a koje bismo trebali promijeniti i zaustaviti.

5 grešaka u njezi kose koje utječu na njezino stanjivanje

Upotreba previše proizvoda

Korištenje previše proizvoda za kosu može imati negativan učinak i na kraju otežati kosu. Problem se javlja i kada se previše nanesenog proizvoda ne ispere kako treba. Osim nanošenja proizvoda za kosu, posebnu pozornost morate posvetiti čišćenju.

Profimedia 

'Manje je više kada je riječ o proizvodima za kosu. Zamislite svoju kosu kao malu biljku. Previše proizvoda može otežati grane i uzrokovati njihovo lomljenje', kaže dermatolog Dahval G. Bhanusali.

Suhi šampon nije najbolje rješenje

Pretjerana uporaba suhog šampona također stvara nakupljanje proizvoda na vašem vlasištu, napominje dr. Bhanusali. Kaže da bi, ako poprskate malo takvog šampona, kosu trebali temeljito oprati u iduća 24 sata. Pokušajte ne koristiti suhi šampon nekoliko dana zaredom.

Zanemarivanje vlasišta

Važno je dati prioritet zdravlju vlasišta. Važno je imati zdravo mjesto na kojem vaša kosa počinje rasti, ističe frizer slavnih Marty Harper.

Shutterstock 

'Ključno je pravilno kondicioniranje i čišćenje vlasišta. Preporučujem tjedni piling za povećanje protoka krvi, čišćenje vlasišta i održavanje odgovarajuće PH ravnoteže', tvrdi on.

Ne zaboravite se pobrinuti za unutrašnjost

Na teksturu i rast kose uvelike utječe genetika, no do stanjivanja kose može doći i ako ne unosite dovoljno hranjivih tvari. Jako je važno jesti cjelovite namirnice i uzimati kvalitetne dodatke prehrani, kaže Harper.

Stres je uzrok mnogih problema

Stalni stres može potencijalno utjecati na zdravlje i izgled vaše kose. Potrudite se odvojiti vrijeme za brigu o sebi, recite 'ne' dodatnim obvezama i distancirajte se od situacija koje uzrokuju stres i negativno raspoloženje.

Voda od luka je lijek za jaču kosu

Postoji zaista mnogo savjeta kako spriječiti pucanje kose, a jedan od onih koji možemo isprobati, jer glavni sastojak koji imamo u svom domu je – voda od luka.

Shutterstock 

U drogerijama ćete naći mnoštvo različitih proizvoda za njegu kose u čijem je sastavu luk, no najbolje je pripremiti prirodnu varijantu ovog pripravka, s obzirom na to da mnogi industrijski proizvodi imaju različite štetne sastojke. Postupak pripreme je vrlo jednostavan, a osim luka, potrebna vam je samo voda. Bitno je napomenuti da se ovaj pripravak, zbog neugodnog mirisa, nanosi neposredno prije večernjeg pranja kose.

Smeđi luk možete jednostavno izmiksati do gustine soka, a vrlo jednostavna opcija je da zagrijete vodu i u njoj kuhate komadiće narezanog luka oko 10 minuta. Zatim procijedite vodu i nanesite je na suho vlasište na 1-2 sata, zatim temeljito isperite, savjetuje Sensa.hr.