Zagreb obojen u ružičasto: Story Pink Fest centar grada i ove godine pretvara u mjesto pozitivne energije

Iz godine u godinu sve se više građana pridružuje ružičastoj povorci u želji da oboljelima od raka dojke iskažu podršku.

Mirna Bartolić

Story Pink Fest, središnje edukativno-donatorsko događanje projekta Story Pink, počeo je u 10 sati programom koji je paralelno otvoren na Cvjetnom trgu i Trgu Josipa Jurja Strossmayera. Tamara Loos, koja je voditeljsku ulogu preuzela na Strossmayerovu trgu, uvodno je popričala s predstavnicima niza organizacija koji su istaknuli važnost ovog projekta koji se već tradicionalno tijekom listopada provodi u organizaciji magazina Story i udruge P.I.N.K. – life.

'Već deset godina surađujemo sa Storyjem i moram reći da je taj odnos prijateljski, a isto tako vjerujem da smo prijatelj institucija. Nadam se da sljedeće godine neću ja ovdje govoriti, nego jedna od naših heroja, žena koje se bore za život', rekla je Nives Moric, predsjednica udruge P.I.N.K. – life.

Mirna Bartolić 

Dodala je da ju je rastužila vijest da više nema kvota za preventivne programe, o čemu je jučer pisao Story.

'Ne želim da su žene kvota', istaknula je te pozvala institucije, a naročito Grad Zagreb da povećaju sredstva izdvojena za preventivne programe mobilnim mamografom. 

Andrea Šupe Parun, specijalistica epidemiologije i nacionalna koordinatorica Odjela za programe probira raka dojke, HZJZ, osvrnula se na postignuća Programa ranog otkrivanja raka dojke, projektu Ministarstva zdravstva.

Mirna Bartolić 

'Ove godine postali smo punoljetni i program ima dobre rezultate, a osnovni cilj, smanjenje smrtnosti od raka dojke, postignut je. Pad smrtnosti iznosi 25 posto, što je rezultat programa probira, ali sve boljeg liječenja raka dojke', rekla je Šupe Parun.

'Dobili smo Europski plan za borbu protiv raka, što znači da smo se izborili da se četiti milijarde eura izdvoje za borbu protiv raka. To nije puno kad se podijeli na sve zemlje Unije, ali je ipak korak u dobrom smjeru. Posebno bih istaknimo prevenciju i ravno otkrivanje raka, jer znamo da je više od 40 posto raka preventabilno', dodao je Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu.

Antonija Margeta iz Ministarstva zdravstva naglasila je da je to ministarstvo vrlo aktivni na području preventivnih programa, u skladu s vodećim trendom i europskim politikama. Tu je istaknula i rad udruge P.I.N.K - life, koju je nazvala produzenom rukom u borbi protiv raka.

Mirna Bartolić 

'Ispod prosjeka smo po mortalitetu, što znači da je jedan od ciljeva programa postignut. Moram istaknuti da nam sjeverne županije naše države pokazuju trasu kojom se trebamo kretati, jer je kod njih smrtnost od raka najmanja', dodala je.

'Dijelim veselje kad čujem da ima napretka, ali i da ima prostora za još, to znači da smo kroz sve ove godine svi zajedno nešto učinili. Sve poruke koje dobivamo iz Europskog parlamenta su jako dobrodošle, jer ćemo slijediti primjer dobrih politika u svrhu ranog otkrivanja raka, kako bi što više žena ostalo živo', poručila je Ljubica Lukačić, članica saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku.

Mirna Bartolić 

Nakon što su zahvalili i ove godine velikom broju građana koji su se okupili i tako podržali ovaj projekt, svi su se zajedno, predvođeni bajkerima iz udruge vozača Harley-Davidson motora – Pleter Chapter Croatia, u povorci uputili prema Cvjetnom trgu, gdje građane očekuje bogat program koji uključuje edukativni dio kojim se podsjeća na važnost preventivnih pregleda, što se naglašava i samim geslom projekta 'Sačuvajmo zdrave dojke'. Tu je i bogat zabavni program te modna revija u sklopu koje će haljine renomiranih domaćih dizajnera oboljele žene, članice Udruge P.I.N.K. life, nositi u pratnji poznatih osoba.

Snažna je simbolika ružičaste povorke i cijelog Story Pink Festa, koji centar grada već tradicionalno oboji u ružičasto, a cilj je poslati poruku o važnosti čuvanja zdravlja, ali i zadržavanja ružičastog pogleda na život i borbu za ozdravljenje kad i ako se osoba suoči s rakom dojke.

Mirna Bartolić 

Ovaj društveno važan projekt podržavaju partneri dm Hrvatska i PBZ Card, čiji su promo štandovi postavljeni na Cvjetnom trgu pa će ih građani moći obići i degustirati neke od proizvoda. Pozvani su i da kupnjom određenih artikala doniraju novac za rad udruge P.I.N.K. life.

Nakon dolaska povorke na Cvjetni trg, svi će zajedno uživati u bogatom zabavnom programu:

PROGRAM:

9.50 POČETAK PROGRAMA
10.00 – 10.25 nastup dječjeg zbora Zagrebački anđeli
10.25 – 10.40 nastup skupine Zli bubnjari
10.45 – 11.05 modna revija (nakon dolaska povorke sa Trga J.J. Strossmayera)
11.05 – 11.15 glazbeni nastup Antonije Šole
11.20 – 11.45 nastup dječjeg zbora Zagrepčanke i dečki
12.00 – 12.20 glazbeni nastup Damira Kedže
12.25 – 12.30 nastup plesne skupine Atomic Dance Factory
12.35 – 12.40 glazbeni nastup Antonele Đinđić i Nike Turković
12.40 – 12.50 glazbeni nastup Antonele Đinđić
12.55 – 13.10 nastup dječjeg zbora Mikrofončići
13.15 – 13.20 nastup Zagrebačkih mažoretkinja
13.20 – 14.00 glazba DJ

Story Pink Fest traje do 14 sati. Još se stignete pridružiti. Svi ste dobrodošli!