STRUČNJACI OTKRIVAJU: Ovo su namirnice koje imaju najviše zdravstvenih benefita na svijetu

pexels

Hrvati vole Božić svim osjetilima – pokazalo je to istraživanje koje su nedavno proveli Story&Arena Centar pod nazivom „Za mene je Božić“ kojemu je ideja je bila – kroz desetak pomno odabranih pitanja - otkriti TAJ NAJ OSJEĆAJ koji nas veže za ovaj najvažniji blagdan. Zašto su nam u ovo doba toliko bitna obiteljska druženja, miris jelke i vanilin kiflica, taktovi božićnih pjesama, sjaj šljokica i toplina zagrljaja pitali smo psihologinju i psihoterapeutkinju Tinu Panžić, a za savjet kako uživati u okusima i mirisima Božića a pri tome ne pretjerivati potražili smo kod nutricionistice Martine Dadić, mag.nutr.,struč.spec.cin.

Story 

Psihologinja Tina Panžić: Zanimljiva činjenica je kako je miris snažni podsjetnik na prošle događaje te nas vrlo brzo vrati u sjećanja
Osjetila su izuzetno važna u stvaranju božićnog ugođaja jer cijelu percepciju o svijetu kreiramo putem osjetila. Evolucijski gledano osjetila su bitnija nego li kognitivni dojam jer daju realniju percepciju onoga što je oko nas. Smatram iznimno važnim prepustiti se trenutku „ovdje i sada“, osjetiti okolinu i osvrnuti se na nutrinu“, kaže psihologinja Tina Panžić s kojom smo se dotaknuli i simbolike božićnih boja:
„Odavno je poznato kako boje imaju jak utjecaj na naše biće. Povezano s teorijama o bojama crvena izaziva budnost, zelena ima opuštajući efekt, a zlatna bi mogla obilježavati posebni događaj. Uz značenje koje smo dali tim bojama, pojačava se naš dojam božićnog ugođaja. Probajte gledati božićne predmete u navedenim bojama, zaista izazivaju ugodu, pa čak i radost.“

pexeles 

Između ostalog, Story&Arena Centar istraživanje pokazalo kako su i mirisi jako bitni oko percepcije Božića. Zašto otkriva psihologinja Panžić:

Story 

 "Najupečatljiviji osjet Božića je definitivno mirisni. Za mene to su mirisi vanilije, kolačića, cimeta, šume, svijeća, čajeva...Zanimljiva činjenica je kako je miris snažni podsjetnik na prošle događaje te nas vrlo brzo vrati u sjećanja. Znajući to osvijestimo važnost mirisa i kreirajmo mirisne božićne trenutke kako bi ih što bolje zapamtili i sačuvali u našoj riznici života“, kaže Tina Panžić koja se i osvrnula na činjenicu da nam je obiteljsko druženje uz bogatu blagdansku trpezu jedan od važnijih blagdanskih simbola kojima se neizmjerno veselimo.

pexeles 

Nutricionistica Matina Dadić: Blagdanska hrana budi lijepa sjećanja na djetinjstvo, obitelj, osjećaj radosti i veselja

"Hrana generalno spaja ljude i većina otvoreno i opušteno započinje razgovor o hrani u bilo kojoj prilici. Ima poslovica “Kad ne znaš o čemu bi razgovarao započni razgovor o hrani”. Međutim postoji i par razloga zašto je blagdanska hrana centar svih događanja za Božić. Prije svega mnoga blagdanska jela imaju duboke kulturne i tradicionalne korijene i sastavni su dio blagdanskog doživljaja. Recepti se prenose generacijama te se kod ljudi razvija osjećaj pripadnosti i povezanosti.
Zajednički obroci su način okupljanja i povezivanja ljudi diljem svijeta. Hrana povećava osjećaj sreće i daje tako dodatni značaj slavlju. Božić i blagdani se smatraju posebnim prilikama pa su ljudi skloni uživati u jelima koje smatraju svečanim i takva hrana se razlikuje od svakodnevne prehrane“, kaže nutricionistica Dadić dodajući kako se za Božić vežu različiti okusi koji su ukorijenjeni u kulturnim i povijesnim tradicijama od slatkih preko kiselih i gorkih do slanih okusa. Tu su slatki okusi suhih keksića, fritula, kroštula, božićnih torti, čupavaca ili recimo kiselo-slanih kao što je sarma.
„Najčešći božićni začin je cimet poznat po svom slatkom i blago ljutom okusu. Za Božić se koristi u tradicionalnim blagdanskim receptima, kao što su kolači i kuhano vino. Osim svog divnog okusa, cimet pruža brojne zdravstvene benefite. Bogat je antioksidansima te djeluje protuupalno, može pomoći u regulaciji šećera u krvi i probavnim tegobama (nadutost, plinovi) te djeluje antibakterijski.

Božićni začini – cimet, đumbir i muškatni oraščić – imaju i brojne zdravstene benefite

Potom tu je đumbir koji ima oštar i pomalo papren okus, a obično se nalazi u kolačićima od đumbira te se koristi za pripremu čaja i umaka. Đumbir ima protuupalno, analgetsko, antikancerogeno djelovanje. Muškatni oraščić isto čest začin koji daje topao, orašasti i suptilno slatki okus koji se često koristi u božićnim desertima poput likera od jaja, začinjenih kolača i pudinga. Osim svojih aromatičnih svojstava, muškatni oraščić sadrži spojeve koji mogu imati antioksidativno i protuupalno djelovanje. Namirnice i začini koji se također povezuju s Božićem i blagdanima su citrusi, jabuka, orašasti plodovi, čokolada, vanilija, klinčić, paprena metvica, med itd.
Brojna božićna jela i začini koji se koriste zbog bogatog nutritivnog sadržaja nude uz okus i zdravstvene benefite kada se uklope u balansiranu i raznoliku prehranu za vrijeme blagdana, zaključuje nutricionistica Martina Dadić koju smo zamolili da nam da nekoliko nutricionističkih savjet kako uživati u okusima i mirisima Božića a pri tome ne pretjerivati.

pexeles 

Nutricionistički savjeti Martine Dadić za blagdane koji dolaze

1. Jedenje s usredotočenom svjesnošću (mindful eating)
Uživajte u svakom zalogaju jedući polako te pokušajte osvijestiti okus i miris hrane. Spustite pribor za jelo između zalogaja kako bi izbjegli brzo jedenje. Slušajte svoje tijelo i stanite jesti kada ste 80 % siti.
2. Kontrola porcija
Na tanjur izvadite najdraža jela bez uzimanja dodatne hrane sa strane, kada pojedete što ste stavili na tanjur nemojte više dodavati. U kontroli porcije može pomoći i korištenje manjih tanjura ili zdjelica.
3. Hidracija
Često uz svu hranu, predivne kolače, aperitive i druga alkoholna pića zaboravimo piti vodu.
Preporuka je da pijete vodu tijekom dana kako bi ostali hidrirani i lakše kontrolirali apetit. Prije obroka možete popiti čašu vode kako bi smanjili prekomjeran unos hrane.
4. Pametno odabirite hranu i izbalansirajte tanjur
Složite svoj tanjur tako da polovicu tanjura čini raznovrsno i šareno povrće kako bi osigurali prehrambena vlakna koja stvaraju osjećaj sitosti a nemaju puno kalorija. Neka jednu četvrtinu tanjura čine izvori proteina kao meso ili riba a drugu četvrtinu škrobasti ugljikohidrati kao krumpir, riža, tjestenina, kruh. Jako je važno da ne preskačete obroke te ostavite broj i raspored obroka koji inače imate. “Neću doručkovati da mogu jesti za Božićni ručak “ nije pametna strategija. Također možete napraviti zdravije varijante tradicionalnih recepata tako da smanjite šećer ili ga zamijenite s nekim drugim zaslađivačem, koristite integralno brašno itd.
5. Ostanite aktivni
Uključite tjelesnu aktivnost u blagdanske rutine. Možete otići u obiteljski šetnju nakon obroka kako bi se malo odmaknuli od hrane, udahnuli svježeg zraka i povećali potrošnju.

TAJ NAJ OSJEĆAJ

Ako i vi želite ove godine otkriti TAJ NAJ OSJEĆAJ, pozivamo vas da se ovih blagdana oslonite na svoja osjetila. Jer neke od najvažnijih stvari u životu je teško opisati riječima, ali ih se definitivno može namirisati, kušati, dotaknuti, osluhnuti…Prema istraživanjima, upravo osjeti – vid, sluh, njuh, okus, dodir – imaju tu moć da nas vrate u prošlost, podsjete na lijepe trenutke, izvuku na površinu neke duboko skrivene emocije, da nas inspiriraju i potaknuda pronađemo svoj trenutak čiste sreće.
A koje je to inspirativno mjesto u kojem sve te osjete možete stimulirati na jednom mjestu ako ne u Arena Centru. Jer, kako poručuje nova kampanja, odlazak u Arena Centar nije samo kupnja stvari, već mjesto senzacije i inspiracije, mjesto koje će probuditi sva vaša osjetila. Idemo se inspirirati?

Kušaj, Gledaj, Slušaj, Miriši, Osjeti i napokon otkrij TAJ NAJ OSJEĆAJ

*Sadržaj nastao u suradnji s Arena Centrom