"Treba živjeti da ti nije žao umrijeti!“, tako je u jednom svojem postu s putovanja po Iranu na društvenim mrežama napisala Tamara Krajač, zagrebačka poduzetnica koja u punom smislu te riječi uživa u životu. Na Instagramu je poznata kao Miss Palmaris, gdje s pratiteljima dijeli brojne korisne savjete o njezi kože. Po principu 'što neobičnije, to bolje', Tamara je osvojila vrhove Kavkaza, penjala se na gruzijski ledenjak Chalaadi, posjetila Ekvador, Libanon, Uzbekistan... Ova zastupnica kozmetičkog brenda i beauty akademije u kojoj ljude educira o najnovijim svjetskim kozmetičkim trendovima sa svakog od tih dalekih putovanja – osim beauty inspiracije, što je njezina primarna struka – uvijek donese i niz začina i gastro-iskustava koji kod nje dodatno potaknu strast prema još jednoj velikoj ljubavi – kulinarstvu. U Tamarinom stanu na zagrebačkoj Trešnjevci uvijek je, kaže, najveselije u kuhinji i oko šanka, u što smo se i sami uvjerili dok smo zajedno pripremali uskrsnu gozbu s Ledo proizvodima u glavnoj ulozi. Ideja je bila pobiti 'tezu' da se za Uskrs moramo 'ubiti od posla' kako bi uživali za stolom. Jela mogu biti zdrava, ukusna, hranjiva i brzo gotova – u našem slučaju za pola sata. Tradicionalne namirnice koje jedemo za Uskrs, poput bakalara i oslića, Tamara je, uz nekoliko svojih gastro tajni i začina, pripremila na moderan način. Inače, brzo smrznute namirnice, poput Ledovih, odlične su jer su u njima sačuvani svi nutrijenti. Osim toga, dostupne su tijekom cijele godine i uvelike doprinose food waste-u, jer se hrana ne baca i ne propada – iz vrećice, naime, izvadite koliko vam je potrebno, a ostatak vratite u zamrzivač.
Bakalar obiluje bjelančevinama i omega 3 masnim kiselinama, no znamo svi koliko vremena treba da se suhi bakalar pripremi, odnosno namoči, a potom skuha, dok se (ne baš ugodni) miomirisi šire. Ledo crni Bakalar fileti sastoje se od 100% fileta bakalara koji dolazi iz divljeg ulova i definitivno su elegantan način kako u ovoj zdravoj namirnici u potpunosti uživati. Veliki i sočni fileti ističu se bogatstvom okusa i hranjivim sastojcima, a s obzirom na niskokaloričnu vrijednost idealna su namirnica namijenjena svim ljubiteljima laganih ribljih jela i onima koji se žele hraniti ukusno i zdravo. Bakalar je Tamara ispekla u 'škartocu' (papiru za pečenje) u pećnici; ispao je savršeno sočan, a na ovakav način možete pripremiti i bilo koju drugu ribu, poput oslića, brancina i sl.
Kao prilog ribi Tamara je servirala povrće gotovo u sedam minuta. Naime, Ledo 4 GODIŠNJA DOBA unaprijed je začinjena mješavina spremna za kuhanje. Nudi kombinaciju raznolikog hrskavog povrća (baby mrkva, brokula, žuta mahuna, mahune mladog graška) koja će obogatiti svako jelo. Dakle, bez dodavanja ikakvih začina, ovaj je ukusni povrtni miks samo potrebno prevrnuti na tavi nekoliko minuta. Želeći dati svoj dodatni 'touch', Tamara je povrću dodala malo kokosova mlijeka i curryja. Ukusnu ribu i Ledo 4 GODIŠNJA DOBA povrće servirala je uz još jednu komponentu koja se savršeno uklopila u harmoniju okusa – pire od graška – pripremljen s maslinovim uljem i češnjakom.
Pravog ručka nema bez juhe! Iako se može koristiti kao prilog ribi ili mesu, ali i – dodavanjem bešamel umaka – može funkcionirati i kao samostalno jelo, Ledo Carsku mješavinu Tamara je odlučila iskoristiti za pripremu bogate, guste juhe od povrća. Osim što je ova povrtna mješavina sočna i ukusna te pogodna za kuhanje različitih recepta, odličan je izvor vlakana. Ledo Carska mješavina sastoji se od ujednačenih cvjetova brokule i cvjetače te kolutića mrkve, jednostavna je za pripremu, a ujedno je dostupna tijekom cijele godine.
Gusta juha od povrća
Sastojci: 1 veći žuti luk, 400 g Ledo Carske mješavine, 1 litra povrtnog temeljca, 2 žlice vrhnja, maslinovo ulje, začini po izboru
Priprema: Na maslinovom ulju pirjajte luk dok ne dobije zlatnu boju (pazite da ne zagori), a potom dodajte Ledo Carsku mješavinu i pirjajte još oko 2-3 minute. U međuvremenu pripremite temeljac prema uputama na pakiranju i prelijte ga preko povrća. Kuhajte 7 minuta te usitnite štapnim mikserom do željene gustoće. Po potrebi dodatno začinite, maknite s vatre i u vruću juhu umiješajte 2 žlice vrhnja.
Bakalar u škartocu s povrćem
Sastojci: 800 g Ledo bakalara (fileti) ili dva pakiranja (po želji možete koristiti i Ledo Oslić filete), 8 cherry rajčica, Ledo mješavina 4 GODIŠNJA DOBA, 1 limun, 1 žličica peršina, 1 žličica origana, sol, papar, maslinovo ulje, češnjak u prahu
Priprema: Limun narežite na kriške. Na sredinu papira za pečenje posložite kriške limuna, a preko njih filete bakalara kojeg ste prethodno začinili solju i paprom. Količina navedena u sastojcima dovoljna je za otprilike 4 porcije. Cherry rajčice narežite na polovice i stavite ih preko bakalara. Sve prelijte maslinovim uljem i začinite peršinom, origanom i češnjakom u prahu. Od papira za pečenje napravite mali paketić, zatvorite ga i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 25 minuta.
U međuvremenu pripremite povrće. Ledo 4 GODIŠNJA DOBA unaprijed je začinjena mješavina baby mrkve, brokule, žute mahune i mahune mladog graška, spremna za kuhanje. Sadržaj pakiranja stavite u zagrijanu tavu i dodajte 3 žlice vode bez dodavanja ulja ili masti. Kuhajte na srednje jakoj vatri oko 7 minuta uz stalno miješanje.
Osim mješavine 4 GODIŠNJA DOBA, Ledo u svojem asortimanu ima i još nekoliko praktičnih i ukusnih vege mješavina, koje je potrebno samo zagrijati na tavi bez dodavanja masti ili ulja. Tu su i Mješavina Provansa koja u sebi sadrži kockice crvene i žute paprike, ploške tikvica, grillane kockice patliđana i ploške luka; potom Gurman mješavina u kojoj su baby mrkva, zelene mahune, ploške šampinjona i kockice bijelog luka; kao i Mješavina tikvica špinata, rajčica, slanutka, mrkve i luka s bulgurom. Mješavina s heljdom i raznolikom povrćem poput mrkve, brokule, crnog graha, špinata i crvene paprike, pak, još je jedan super način uživanja u zdravom obroku iz Ledo asortimana smrznutih proizvoda.
*Sadržaj nastao u suradnji s Ledom.