Veliko olakšanje: Apple iPhone i Mac uskoro će dobiti posebnu aplikaciju Passwords

Nova aplikacija imat će jednostavan naziv, a omogućit će lakšu prijavu i upravljanje raznim lozinkama.

Profimedia

Već od ranije Apple u postavkama uređaja generira i pohranjuje jedinstvene lozinke putem iCloud Keychaina, za sve gadgete s logoom nagrižene jabuke, ali i na računalima s Windows OS-om, putem proširenja web preglednika.

Do lozinki korisnici vrlo teško dolaze, skrivene su u postavkama (settings), samim time ih je i vrlo teško promijeniti, ukoliko se pojavi potreba za time. Zbog toga bi namjenska aplikacija za lozinke ugrađena u Appleove uređaje svima olakšala korištenje pri prijavi u razne servise. Bio bi to plus i za sve one koji se premišljaju o napuštanju Appleovog ekosustava, a potaknut će mnoge na korištenje sigurnijih lozinki.

Shutterstock 

Aplikacija Passwords trebala bi biti ugrađena izravno u sljedeće verzije operativnih sustava iPhone i Mac tako da će svi koji koriste aplikacije za čuvanje lozinki, poput 1Password i LastPass koje se plaćaju kroz mjesečnu naknadu, dobiti rješenje odmah po kupnji pametnih telefona i računala.

Passwords će kao i konkurenti lozinke spremati u različite kategorije kao što su Wi-Fi mreže, različiti računi, a bit će omogućen uvoz lozinki iz konkurentskih aplikacija nakon što korisnik u nekom trenutku treba unijeti svoju zaporku na web mjesto.

Uz iPhone i Mac uređaje Lozinke će biti funkcionalne i na Appleovim naočalama Vision Pro koje koštaju oko 4000 američkih dolara. Očekuje se da će Passwords podržavati dvofaktorne verifikacijske kontrolne kodove za autentifikaciju, kao što ih nudi Google Authenticator.

YouTube 

Ostaje nepoznanica hoće li Appleova iščekivana aplikacija za spremanje lozinki omogućiti sigurno pohranjivanje datoteka i slika uz lozinke, nešto što nude i 1Password i LastPass, a sve će to biti jasnije nakon predstavljanja tijekom događaja WWDC24 na kojem će biti predstavljene sljedeće verzije iOS-a, iPadOS-a, MacOS-a, WatchOS-a i VisionOS-a.

Apple bi konačno trebao predstaviti i svoje rješenje za AI odnosno umjetnu inteligenciju kako bi korisnici pri čitanju dužih tekstova mogli dobiti kratki sažetak, bolje opcije uređivanja fotografija i videa, nove emotikone kao i napredniju verziju Appleovog digitalnog asistenta Siri.