Testirali smo smartphone koji stvara zapanjujuće fotke: S njim u radnu knjižicu možete upisati zanimanje fotografa

Novi Honor 200 nudi priliku za novo zanimanje – portretni fotograf s pametnim telefonom u rukama

KRUNOSLAV ĆOSIĆ

Portret nije nikakva nova forma u svijetu slika i fotografija, a već duže vrijeme i pametni telefoni nude portretni način snimanja, kod kojeg je fokus na objektu koji se snima dok sve iza i pored ide u drugi plan. Takav stil snimanja još od 1933. godine njeguje pariški studio Harcourt, koji se kroz desetljeća specijalizirao za portrete. Uglavnom crno-bijele portrete.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Posjetili smo Pariz koji se užurbano priprema za Olimpijske i Paraolimpijske igre, a u studiju Harcourt je sve mirno, kao da se vani ništa ne događa. U studiju je uz profesionalne fotoaparate svoje mjesto zauzeo i jedan pametni telefon – Honor 200 te ostvario podjednako dobre rezultate kao i profi kamera. Kako je to moguće?

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Honor i Harcourt su se udružili i zajedničkim snagama došli do posebnog portretnog načina s kojem je moguće dobiti studijske fotografije, zahvaljujući kvalitetnoj rasvjeti koja se može usmjeravati i tako postavljati razne sjene na lice koje se snima.

Međutim, što ako nemate pri ruci takav studio niti skupocjenu rasvjetu? Srećom, imate pametni telefon pored sebe, 24 sata dnevno. Isprobali smo hit model ovog ljeta kod kojeg je potrebno samo odabrati portretni Harcourt način te birati između tri postavke – vibrantno, s naglaskom na boji te klasik u crno-bijeloj tehnici.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Uz znanje preuzeto od fotografa studija Harcourt Honor 200 u radu koristi umjetnu inteligenciju te kamera od 50 megapiksela prepoznaje nijanse svjetla i sjene kako bi se na OLED ekran od 6,7 inča isporučio rezultat dostojan studijske kvalitete. Nije potrebna dodatna rasvjeta niti usmjeravanje svjetla i sjene, softver AI Portrait Engine sve će sam u djeliću sekunde obaviti. Rezultat su oštre fotografije, s umjerenim bojama. 

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Izađete li vani na sunce, na temperaturu veću od 35 stupnjeva, što je ekranima oduvijek veliki izazov, nećete primijetiti manjak vidljivosti jer 4000 kandela pružaju komoditet na kakav baš i nismo naviknuti u srednjem cjenovnog segmentu kojem Honor 200 pripada.

U odnosu na prethodnika Honor 90, novi model iz serije 200 (u kojoj su još i Pro te Lite modeli) značajno je unaprijeđen pa sada glavni 50-megapikselni senzor kamere ima OIS, a optička se stabilizacija slike nudi i na drugom senzoru 50 megapiksela čija telefoto izvedba pruža 2,5 puta optičko uvećavanje. Dakle, bez gubitka kvalitete, ukoliko želite s kamerom snimiti neki udaljeni detalj.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Dodani su i stereo zvučnici kako bi se na OLED ekranu mogle pratiti razne serije i filmovi, što će dati bolji ugođaj gledanja. Kamere rade vrlo dobre fotografije, u dobrim svjetlosnim uvjetima briljiraju i pružaju realne boje. U noćnom načinu snimanja svakako treba pokrenuti noćni način rada jer će detalji biti primjetno više osvijetljeni.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Profesionalci se mogu okušati korištenjem profi postavki koje kamera nudi, a svi koji stvaraju video sadržaje mogu ih snimiti u 4K rezoluciji. Solo Cut način posebnost je koju nudi samo Honor – ukoliko na koncertu želite snimiti cijeli band, ali i pjevača u krupnom planu ne morate više snimati dva videa nego samo jedan. Osoba mora biti udaljena do četiri metra, a uz 2x uvećavanje može se snimiti i udaljena scena. Kad pogledate u galeriju tamo će se nalaziti dva snimljena videa, s krupnim i širokim kadrom.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Umjetna inteligencija spomenuta kod kamere koristi se i za prepoznavanje teksta i fotografija te se uz Magični portal vrlo lako može tekst prenijeti u drugu aplikaciju, bez da kopiramo tekst i tražimo gdje se nalazi željena aplikacija. Samo pritisnemo tekst na ekranu i povučemo ga na rub ekrana, a tamo će se pojaviti srodne aplikacije. Zgodno ako trebamo objaviti tekst na društvenoj mreži, pronaći lokaciju večere na koju idemo itd.

Ništa manje fascinantan nije niti dizajn telefona koji uz kameru od čak 5200 mAh lijepo leži u ruci, jer je tanak samo 7,7 milimetara, a mase je 187 grama. Primijetit ćete na modelu u smaragdnoj zelenoj boji valove koji asociraju na morske valove. Inspiracija za dizajn stražnjih kamera je Casa Mila u Barceloni, Gaudijevo umjetničko djelo ravno nekima od najboljih portreta koji su kroz naslikani i snimljeni te tako ovjekovječeni za sva vremena.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Kako bi što duže radio i bio sposoban za desetke aplikacija u pozadini Honor je u model 200 ugradio čak 12 GB radne memorije tako da će uz Snapdragon 7 Gen 3 izrađen u 4 nm tehnologiji ovaj telefon poslužiti i za veći broj gaming naslova koji se mogu spremiti u memoriju od velikih 512 GB. Dodatno, iz memorije telefona se može izvući dodatnih 12 GB virtualnog RAM-a te tako povećati broj aktivnih aplikacija u pozadini.

Iako u pakiranju ne dolazi kompletan punjač nego samo kabel za punjenje isplati se nabaviti strujni adapter jer se Honor 200 puni snagom od 100 W tako da će se baterija do 50 posto napuniti za oko 15 minuta.

U tankom pakiranju nalazi se zaštitna maskica kako biste sačuvali ljepotu i funkcionalnosti Honora 200 koji nudi mnoge flagship značajke, ali po ipak prihvatljivijoj cijeni od 649 eura. Honor 200 Pro verzija za dodatnih 150 eura nudi bežično punjenje i nešto veću dijagonalu ekrana, ali i zaštitu od prašine i prskanja vodom (IP65).

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Honoru 200 zasigurno je najveća prednost suradnja s pariškim studijem Harcourt te suradnja s poznatim portretnim fotografom Rankinom koji je snimio ikonične fotografije slavnih osoba - kraljicu Elizabetu II, Davida Bowieja i Kate Moss. Drugi benefiti za korisnike su veliki kapacitet silicij-ugljične baterije kao i kvalitetan ekran te dobra prednja kamera od 50 megapiksela koja snima 4K video.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako s Honorom 200 napraviti idealan umjetnički portret u omjeru 5:4. Kad god možete koristite dvostruko uvećanje (2,5x zum) kako bi se izbjegla širokokutna distorzija i dobila savršena dubina polja. Isprobajte to ispred računalnog monitora i primijetit ćete razliku između snimanja bez zuma i sa zumom. Svakako odaberite 2,5 zum te nemojte podešavati zum jer se odabirom npr. 3x ili 4x zuma gubi na kvaliteti.

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

KRUNOSLAV ĆOSIĆ 

Obavezno komunicirajte s modelom kojeg snimate, savjet je koji su podijelili profesionalci iza kojih su tisuće uspješnih portreta. Više komunikacije opušta osobe i pruža im ugodnije poziranje. Ukoliko nemate profesionalno svjetlo možete iskoristiti i neko drugo bočno osvjetljenje, postavljanjem sjene direktno na rasvjetnom tijelu, čime ćete na svojem portretu naglasiti tajnovitost ili određeni dio strane lica.

Korištenjem pravila trećine, kretanjem oko osobe koju snimate te snimanjem iz različitih kutova sigurno ćete dobiti savršenije rezultate te se tako možete igrati sa sjenom, svjetlom i teksturom. Usavršite li snimanje možete u radnu knjižicu upisati novo zanimanje – portretni fotograf.