7 vrsta povrća koje dijabetičari mogu jesti svaki dan: Puno je vitamina i može se pripremiti na razne načine

Kod dijabetesa treba voditi računa o vrsti povrća koje se konzumira jer nije sve jednako.

Shutterstock

Povrće je dio gotovo svake preporuke za zdravu prehranu, a može pomoći u mršavljenju, kontroli šećera u krvi i mnogim drugim zdravstvenim problemima. Kod dijabetesa treba voditi računa i o vrsti povrća koje se konzumira jer nije sve jednako. Škrobno povrće, poput krumpira, graha i kukuruza, može imati izravan utjecaj na šećer u krvi, no to ne znači da ga treba potpuno izbaciti iz prehrane, već samo umjereno konzumirati. Umjesto toga, trebali biste se okrenuti onom povrću koje ima manji udio ugljikohidrata, a više vitamina, minerala i bjelančevina. Koje je to povrće i kako ga možete iskoristiti u prehrani pročitajte u nastavku.

Špinat

Shutterstock 

Nije uzalud Popaj uvijek imao pri ruci konzervu špinata, jer je ovo povrće vrlo korisno za zdravlje. Jedna šalica sirovog špinata ima samo jedan gram ugljikohidrata, a vrlo je bogat antioksidansima poput vitamina A. Može se koristiti sirov kao dodatak salati, ali se može i zamrznuti ili jesti iz konzerve. Izvrstan je dodatak proteinima bogatom omletu koji je hranjiv početak dana.

Rajčica

Shutterstock 

Rajčicu često nazivaju supernamirnicom, a iako spada u voće, njena upotreba u prehrani više podsjeća na povrće. Jedna rajčica u prosjeku sadrži samo pet grama ugljikohidrata te je bogata vitaminom C i likopenom. Postoji mnogo načina za korištenje - može biti dio salate, dio bogate juhe, umaka ili preljeva.

Brokula

Unsplash 

Bez obzira na vaše zdravstveno stanje, ako ne jedete brokulu, trebali biste je uvrstiti u svoju prehranu. Uz nizak udio ugljikohidrata, tu je i bogatstvo vitamina C, vlakana i željeza. Aromu mu treba sačuvati, najbolje kuhanjem ili pečenjem, a može se i brzo ispeći na roštilju.

Kupus

Shutterstock 

Svi znamo da je kupus zdrav i da se može koristiti na mnogo načina. Najbogatiji je vitaminom C i vitaminom K. Običan ili crveni, može se koristiti direktno u salati, a dobar je dodatak jelima u obliku woka.

Prokulica

Shutterstock 

Poput brokule, i prokulice su nedavno stekle veliku popularnost. Kada se kuha, jedna šalica ovog povrća sadrži 10 grama ugljikohidrata, plus vitamin C, kalij i vlakna. Ne postoji određeno jelo čiji je sastavni dio, ali uvijek možete isprobavati nove recepte. Pogodne su i za brzo pečenje na roštilju jer neće izgubiti boju.

Šparoga

Lili Bašić  Salata od šparoga, pečena kozja skuta, kiselica, kvinoja

Možda kod nas ova namirnica nije tako česta kao u nekim drugim zemljama, ali svakako ima mnogo dobrih svojstava. Puna je vitamina A i K, čiju preporučenu dnevnu dozu lako možete dobiti samo iz nje. Možete ju kuhati, ali bi bilo ukusnije peći na žaru, te dodati malo maslinovog ulja ili soli.

Cvjetača

Shutterstock 

Cvjetača je dobra na puno načina, obično se može peći ili kuhati kao dio variva, ali postoji i zanimljivija varijanta. Od nje možete napraviti 'rižu' koja je zdrava zamjena ako baš morate izbjegavati škrob i šećer, a donijet će vam i obilje vitamina C i vitamina B9 (folne kiseline).