jako zdravo

7 vrsta povrća koje dijabetičari mogu jesti svaki dan: Puno je vitamina i može se pripremiti na razne načine

Kod dijabetesa treba voditi računa o vrsti povrća koje se konzumira jer nije sve jednako.

Hrana koja je dobra za zdravlje crijeva
Foto: Shutterstock

Povrće je dio gotovo svake preporuke za zdravu prehranu, a može pomoći u mršavljenju, kontroli šećera u krvi i mnogim drugim zdravstvenim problemima. Kod dijabetesa treba voditi računa i o vrsti povrća koje se konzumira jer nije sve jednako. Škrobno povrće, poput krumpira, graha i kukuruza, može imati izravan utjecaj na šećer u krvi, no to ne znači da ga treba potpuno izbaciti iz prehrane, već samo umjereno konzumirati. Umjesto toga, trebali biste se okrenuti onom povrću koje ima manji udio ugljikohidrata, a više vitamina, minerala i bjelančevina. Koje je to povrće i kako ga možete iskoristiti u prehrani pročitajte u nastavku.

Špinat

Špinat je bogat nitratima Špinat je bogat nitratima
Foto: Shutterstock

Nije uzalud Popaj uvijek imao pri ruci konzervu špinata, jer je ovo povrće vrlo korisno za zdravlje. Jedna šalica sirovog špinata ima samo jedan gram ugljikohidrata, a vrlo je bogat antioksidansima poput vitamina A. Može se koristiti sirov kao dodatak salati, ali se može i zamrznuti ili jesti iz konzerve. Izvrstan je dodatak proteinima bogatom omletu koji je hranjiv početak dana.

Rajčica

Rajčica.jpg Rajčica.jpg
Foto: Shutterstock

Rajčicu često nazivaju supernamirnicom, a iako spada u voće, njena upotreba u prehrani više podsjeća na povrće. Jedna rajčica u prosjeku sadrži samo pet grama ugljikohidrata te je bogata vitaminom C i likopenom. Postoji mnogo načina za korištenje - može biti dio salate, dio bogate juhe, umaka ili preljeva.

Brokula

Foto: Unsplash

Bez obzira na vaše zdravstveno stanje, ako ne jedete brokulu, trebali biste je uvrstiti u svoju prehranu. Uz nizak udio ugljikohidrata, tu je i bogatstvo vitamina C, vlakana i željeza. Aromu mu treba sačuvati, najbolje kuhanjem ili pečenjem, a može se i brzo ispeći na roštilju.

Kupus

Foto: Shutterstock

Svi znamo da je kupus zdrav i da se može koristiti na mnogo načina. Najbogatiji je vitaminom C i vitaminom K. Običan ili crveni, može se koristiti direktno u salati, a dobar je dodatak jelima u obliku woka.

Prokulica

Foto: Shutterstock

Poput brokule, i prokulice su nedavno stekle veliku popularnost. Kada se kuha, jedna šalica ovog povrća sadrži 10 grama ugljikohidrata, plus vitamin C, kalij i vlakna. Ne postoji određeno jelo čiji je sastavni dio, ali uvijek možete isprobavati nove recepte. Pogodne su i za brzo pečenje na roštilju jer neće izgubiti boju.

Šparoga

Salata od šparoga, pečena kozja skuta, kiselica, kvinoja Foto: Lili Bašić

Možda kod nas ova namirnica nije tako česta kao u nekim drugim zemljama, ali svakako ima mnogo dobrih svojstava. Puna je vitamina A i K, čiju preporučenu dnevnu dozu lako možete dobiti samo iz nje. Možete ju kuhati, ali bi bilo ukusnije peći na žaru, te dodati malo maslinovog ulja ili soli.

Cvjetača

Foto: Shutterstock

Cvjetača je dobra na puno načina, obično se može peći ili kuhati kao dio variva, ali postoji i zanimljivija varijanta. Od nje možete napraviti 'rižu' koja je zdrava zamjena ako baš morate izbjegavati škrob i šećer, a donijet će vam i obilje vitamina C i vitamina B9 (folne kiseline).