Bamija je izuzetno zdrava biljka koja se uzgaja u Africi, dijelovima SAD-a, Indiji, Brazilu, a u susjednoj nam Bosni i Hercegovini neizostavan je dio Begove čorbe, no kod nas je često nepravedno zapostavljena u kulinarstvu.

Izgledom podsjeća na papriku, a može se konzumirati svježa, sušena, konzervirana ili kuhana. Možete je pirjati ili peći.

Ova biljka izuzetno je bogata mineralima poput magnezija, kalcija i kalija, a sadrži i vlakna te vitamine A, B6, B9, C i K1. Sadrži antioksidanse i proteine. Nema masti, a jedna šalica bamije sadrži oko 33 kalorije.

Bamija ima brojne zdravstvene prednosti, piše stranica Alternativa za vas.

Bamija
Shutterstock 

Pomaže protiv dijabetesa

Istraživanja provedena na miševima pokazala su da konzumacija bamije pomaže u snižavanju razine šećera u krvi. Znanstvenici sugeriraju da bamija smanjuje apsorpciju šećera u probavnom traktu što dovodi do stabilnije razine šećera u krvi.

Snižava razinu kolesterola

Bamija sadrži gustu želatinastu tvar zvanu sluz, koja se može vezati za kolesterol tijekom probave, uzrokujući njegovo izlučivanje sa stolicom umjesto da se apsorbira u vašem tijelu, pisao je Jutarnji list.

Bamija
Shutterstock 

Pomaže pri mršavljenju

Neka istraživanja pokazuje da bamija može pomoći i u brzom skidanju kilograma, a može se naći na jelovniku raznih redukcijskih dijeta.

Međunarodno istraživanje provedeno 2016. otkrilo je da vlakna u bamiji pospješuju apsorpciju hrane u velikom crijevu, potiču peristaltiku i sprečavaju konstipaciju. Vlakna također pomažu u dužem osjećaju sitosti.