Kako starimo, metabolizam se usporava, a sposobnost tijela da razgrađuje i koristi izvore 'goriva' postaje manje učinkovita. Ovo su neke namirnice koje biste trebali jesti kako bi vaše tijelo bilo snažno i otporno.

Već nakon pedesete godine života kod većine ljudi počinju se javljati određeni zdravstveni problemi. Pojedine aktivnosti u kojima smo nekoć uživali u toj dobi postaju preintenzivne, a događa se i da neke od omiljenih namirnica naš metabolizam više ne podnosi.

Prevencija bolesti je najbolji način za održavanje optimalnog zdravlja i aktivnog duha i tijela. Kako starite, vaše prehrambene potrebe se mijenjaju tijekom života.

1. Hrana bogata vlaknima

Voće za doručak
Instagram 

Važno je usredotočiti se na unos dovoljno vlakana kako bi vaše tijelo moglo funkcionirati. Vlakna ne samo da pomažu u glatkom radu vašeg probavnog sustava, već također snižavaju upalu i kolesterol, dok istovremeno osiguravaju sporo otpuštanje energetski bogatih ugljikohidrata u krvotok.

2. Hrana bogata vitaminom B12

Želučana kiselina pomaže oslobađanju vitamina B12 iz hrane, što je važno jer pomaže u održavanju zdravog živčanog sustava i ključnih metaboličkih procesa.

Crveno meso.jpg
Shutterstock 

Procjenjuje se da 10 do 30 posto odraslih osoba starijih od 50 godina ima poteškoća s apsorpcijom vitamina B12 iz hrane. Namirnice životinjskog podrijetla, kao što su meso, jaja, plodovi mora i mliječni proizvodi, imaju najveće količine B12, ali vitamin možete dobiti i iz hrane obogaćene B12, kao što su cjelovite žitarice.

3. Kurkuma

Starenje dovodi do smanjenja proizvodnje sline i sposobnosti percepcije okusa. To znači da biste mogli početi eksperimentirati s različitim začinima, uključujući kurkumu, koja ima brojne zdravstvene prednosti.

Kurkuma je dobra za mršavljenje
Shutterstock 

Pokazalo se da kurkuma jača imunološki sustav, smanjuje upalu zglobova i sprječava artritis kod starijih žena. Druga istraživanja su pokazala da kurkuma i njen glavni aktivni spoj kurkumin mogu imati pravi učinak u prevenciji Alzheimerove bolesti i mnogih drugih bolesti.

4. Voda

Voda s limunom
Shutterstock 

Naš osjet okusa opada kako starimo, kao i naša žeđ, što znači da je dehidracija češća. Voda je također važna za optimizaciju metaboličkih funkcija tijela. Ženama je potrebno devet šalica vode, a muškarcima 13 šalica dnevno.

5. Kalij

Činjenica je da se rizik od moždanog udara i srčanih bolesti povećava kako starimo. Jedan od načina da smanjite rizik: jedite hranu koja je odličan izvor kalija, poput banana i avokada.

Maska od avokada i maslinovog ulja učinit će kožu mekšom.jpg
Shutterstock 

Nedavno istraživanje provedeno na ženama u dobi od 50 do 70 godina pokazalo je da su one koje su jele najveće količine kalija imale najmanju vjerojatnost da će doživjeti moždani udar. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, kalij također može igrati ključnu ulogu u snižavanju krvnog tlaka.

6. Kalcij

Kalcij je poznat uglavnom po svojoj ulozi u izgradnji i održavanju jakih kostiju i zuba, ali također je neophodan za pravilan rad srca, mišića i živčanog sustava.

Mlijeko
Unsplash 

Uzimanje dovoljne količine kalcija može biti problem za ljude koji ne podnose laktozu, što je čest problem kako starite. U tijelu nemate dovoljno vitamina D koji vam je potreban za apsorpciju kalcija.

7. Lisnato povrće

Zaštita očiju je ključna kako vrijeme prolazi, pogotovo jer mnogi problemi s očima dolaze sa starenjem. Lutein, povezan s beta karotenom i vitaminom A, vrijedan je nutrijent koji vam je potreban za optimizaciju vida i sprječavanje makularne degeneracije.

Zelena salata je najrizičnija namirnica
pexeles 

Većina ljudi starijih od 50 godina ne dobiva ga dovoljno. Zeleno lisnato povrće, uz grožđe, naranče i žumanjci, odličan je izvor luteina, prenosi Lepaisrecna.rs.