Najčešći simptomi upale mokraćnog mjehura su žarenje, peckanje, čak i bol tijekom mokrenja, pritisak u mjehuru i stalni nagon za mokrenjem, a može se pojaviti i krv u mokraći. Važno je što prije poduzeti mjere za ublažavanje neugodnih simptoma i sprječavanje mogućeg širenja infekcije na bubrege.
Ova doista neugodna bolest muči sve veći broj žena, a kad jednom otvorite put upali, teško ju se kasnije riješiti. Antibiotici nisu pametno rješenje jer uništavaju crijevnu mikrofloru i stvaraju otporne bakterije, stoga su prirodni eliksiri uvijek pravi izbor.
Upala mjehura nastaje kada bakterije uđu u mjehur kroz uretru. Među najčešćim uzročnicima upale mjehura je bakterija Escherichia coli koja inače nastanjuje urogenitalni trakt.
Bez obzira je li uzrok vaše upale Escherichia coli ili ne, bilo bi dobro da isprobate narodni recept koji vam donosimo u nastavku. Za njegovu izradu bit će vam potrebna samo četiri sastojka koja već imate u kuhinji - limun, peršin, med i maslinovo ulje.
Ova kombinacija se smatra izvrsnim prirodnim antibiotikom. Za najbolje rezultate odaberite organski, domaći, nešpricani limun i med provjerenog lokalnog proizvođača.
Recept za narodni eliksir protiv upale mjehura
Sastojci:
* 250 g limuna (s korom)
* 250 g meda (po mogućnosti kadulje, ali mogu i druge vrste meda)
* 250 g peršina (lišće)
* 2 dcl maslinovog ulja
Priprema:
Limun s korom i prešin sitno nasjeckajte. Stavite u blender i dodajte med i maslinovo ulje. Miksajte dok ne dobijete kašastu smjesu. Eliksir čuvajte u hladnjaku.
Korištenje:
Ako imate upalu mjehura, svako jutro uzmite jednu žlicu ovog eliksira. Ova količina bi vam trebala biti dovoljna za uklanjanje simptoma infekcije.
Osim upotrebe ovog narodnog eliksira, tijekom dana svakako pijte što više tekućine. To će potaknuti ispiranje mjehura i smanjiti prisutnost bakterija. Konzumirajte fermentiranu hranu i piće bogato probioticima,poput kiselog kupusa, kimchija, kombuche... Probiotici štite crijevnu mikrofloru i smanjuju rizik od upala i infekcija mjehura.
Savjet plus
Izbjegavajte kofein, nikotin, alkohol, začinjenu hranu i gazirana pića jer mogu pogoršati simptome upale, piše stranica Alternativa za vas.