Kolesterol je potreban našem tijelu, no svi znaju da visoka razina kolesterola može povećati rizik od srčanih bolesti. Povišene vrijednosti masnoće u krvi najčešće 'dugujemo' nepravilnoj prehrani.

Iako su neki ljudi genetski podložniji visokom kolesterolu pa na to ne mogu utjecati, na promjenu nezdravih navika itekako možemo utjecati, a upravo prehrana ima ogromnu ulogu u tome.

Kardiolog David Sabgir je za portal Eating Well otkrio koje su tri namirnice odlične za snižavanje razine kolesterola i koje preporučuje svojim pacijentima.

Voće i povrće ne sadrži kolesterol i ima jako malo masti što znači da su važan dio prehrane ako želite sniziti razinu kolesterola. Obično preporučujem da povećate unos voća i povrća općenito jer mnogi od nas ne unose dovoljno, no postoji nekoliko specifičnih vrsta hrane koje volim preporučiti svojim pacijentima’, rekao je liječnik.

Zeleno lisnato povrće

Postoji puno razloga da zavolimo lisnato povrće, a njihov utjecaj na zdravlje je jedan od tih razloga.

Zelena salata je najrizičnija namirnica
pexeles 

‘Lisnato povrće poput špinata, kelja ili rukole sadrže lutein i druge karotenoide koji mogu sniziti razinu kolesterola i smanjiti rizik od srčanih bolesti’, objasnio je Sabgir.

Možete ih jesti kao salate ili ih dodati u smoothie za jutarnju dozu zdravlja.

Avokado

S avokadom kao opcijom s puno zdravih masnoća ne možete promašiti.

Maska od avokada i maslinovog ulja učinit će kožu mekšom.jpg
Shutterstock 

‘Avokado je jedino voće koje sadrži mononezasićene masti. On pomaže u smanjivanju razina LDL-a (lošeg kolesterola) u našoj krvi što će smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. Također, nemaju šećera ni natrija’, ističe liječnik.

Avokado možete jesti na tostu za doručak, dodati ga u salatu s tunom za ručak ili od njega napraviti umak za tjesteninu od cjelovitih žitarica za večeru.

Agrumi

Sezona je agruma, a oni ne samo da su ukusni, već su i odličan izbor za snižavanje kolesterola.

Naranča dijeta
Shutterstock 

Citrusno voće poput naranči sadrži pektin koji pomaže u snižavanju razine kolesterola. Pektin je vrsta razgradivog vlakna koje potiče naše tijelo da smanji razine lošeg kolesterola’, rekao je kardiolog.

Osim što su idealan međuobrok, agrume možete spariti s lisnatim povrćem i tako dobiti ukusnu salatu.