Mnogi će u novu godinu krenuti sa željom da 'promijene sve', počnu svakodnevno vježbati i izbaciti slatkiše i grickalice.

Ovi planovi prehrane i fitnessa obično ne traju dugo, pa je bolje držati se načela 'nije važno što jedeš ponekad, nego što jedeš stalno'.

Zdravstveno stanje neće poboljšati ili pogoršati pojedinačna namirnica, već cjelokupni odnos prema prehrani. Stoga pokušajte jesti sljedeće namirnice redovito, svaki dan ili svaki tjedan – odnosno što je češće moguće.

1. Grah

Svaki dan na stolu možete imati neke mahunarke – grah, grašak ili leću. To će vašem tijelu osigurati redovite količine željeza, magnezija i folne kiseline. Također, imat ćete dovoljno proteina i vlakana, neophodnih za dobru probavu.

Grah
Shutterstock 

2. Zob

Bilo da radite zobene pahuljice ili kuhate zob, što je još bolja opcija, ova je žitarica odlična za dijetu. Pokušajte ne dodavati šećer, a kaša ili kuhane žitarice osigurat će topiva vlakna koja će pomoći u snižavanju kolesterola i šećera.

Zob
Shutterstock 

3. Orašasti plodovi

Orašasti plodovi izvrstan su izvor proteina pa svaki dan pojedite pola šake oraha, badema ili lješnjaka. Tako ćete povećati razinu magnezija, a dodatno ćete unijeti bakar i riboflavin. Preporučuju se i pistacije i kikiriki, ali neka nisu soljeni ili prženi - bolje je jesti one bez soli i ulja.

Orasi su odličan izvori omega-3 masnih kiselina.jpg
Shutterstock 

4. Bobičasto voće

Svakodnevno je važno tijelu osigurati dovoljnu količinu antioksidansa koji će spriječiti prerano starenje na staničnoj razini. Zato se preporučuje svakodnevno jesti bobičasto voće – maline, jagode, kupine, borovnice. Dobri su i oni iz zamrzivača jer su u njima sačuvani vitamini i flavonoidi.

Borovnice su dobre protiv upalnih procesa
Instagram 

5. Jogurt

Prehrana bogata fermentiranim mliječnim proizvodima, bilo da je riječ o jogurtu ili kefiru, vrlo je zdrava. Jedete li gusti jogurt, imat ćete još više proteina, a ova je namirnica odlična i za zdravlje probavnog sustava, ali i za prehranu, piše Lepa&Srećna

Jogurt
Unsplash