Praznici su iza nas, a nova godina pred nama. Nova godina- novi početak, tako mnogi razmišljaju. Ako ste i vi među brojnim ljudima koji su kao novogodišnju odluku odlučili na prvo mjesto staviti skidanje kilograma, vjerojatno ste u potrazi za odgovarajućom dijetom.

Keto dijeta je jedna od najpopularnijih te već godinama ne silazi s vrha trendova kad je riječ o dijetama i nutricionizmu.

Koje su namirnice dozvoljene, a koje zabranjene na keto dijeti
Shutterstock 

Ova dijeta obećava brz gubitak kilograma bez odricanja od slasnih obroka- odričete se samo jedne skupine namirnica. Naime, ona ograničava unos ugljikohidrata, a zamijenjuje ih mastima. Osnovni princip izrade jelovnika za keto dijetu bazira se na omjeru unosa makronutrijenata: 70% masnoće, 20% proteini i 10% ugljikohidrati.

Na ovoj su dijeti dopušteni meso, perad, riba i morski plodovi, jaja, povrće bez škroba, voće, orašasti plodovi i sjemenke, sir i punomasni mliječni proizvodi, a zabranjena je slatka hrana te ona bogata škrobom.

Detaljan popis zabranjenih i dozvoljenih namirnica možete pronaći ovdje, a u nastavku vam donosimo jelovnik za sedam dana keto dijete.

Prvi dan

Doručak: Jaja sa slaninom. Cheddar sir

Ručak: Meso pečeno na tavi (svinjetina ili govedina). Prilog: povrće pečeno na maslacu (carska mješavina)

Večera: Morski plodovi s avokadom

Drugi dan

Doručak: Grčki jogurt s chia sjemenkama i bademima (umjesto badema možete konzumirati i orahe)

Ručak: Wok piletina s paprikom, lukom i paradajzom. Prilog: zelena salata

Večera: Salata od tune

Salata.jpg
Shutterstock 

Treći dan

Doručak: Jaja s avokadom na salatu (može i klasična jaja na salatu bez avokada).

Ručak: Riža od cvjetače u umaku od šampinjona i vrhnja.

Večera: Riba i povrće.

Četvrti dan

Doručak: Avokado smoothie (avokado, baby špinat, đumbir, bademovo mlijeko, chia sjemenke, kokosovo ulje)

Ručak: Punjene tikvice

Večera: Piletina sa sezamom i kuhane brokule

Brokula može izazvati nadutost
Unsplash 

Peti dan

Doručak: Omlet s rajčicom i špinatom

Ručak: Odrezak od tune. Prilog: miješana salata (iceberg salata, paradajz, paprika, luk, krastavci).

Večera: Rezanci od tikvica s parmezanom

Šesti dan

Doručak: Naresci – kobasica, salama, pršut, sir, masline, salata (rajčica – krastavci).

Ručak: Goveđa juha. Kuhana govedina s hrenom. Prilog: Pire od cvjetače.

Večera: Ostatci od ručka ili složenac od brokule i cvjetače.

Cvjetača može izazvati nadutost
Shutterstock 

Sedmi dan

Doručak: Grčki jogurt s chia sjemenkama i bademima.

Ručak: Goveđa juha (od jučer). Meso pečenje (svinjetina ili govedina) Prilog: tikvice ili carska mješavina (pecite ih u pećnici uz pečenje).

Večera: Ostatci od ručka ili Mozzarella salata