Jedna od dijeta kojoj popularnost već godinama ne opada je ketogena ili keto dijeta kojom se u kratkom roku obećava skinuti veći broj kilograma. Ova se dijeta temelji na izuzetno niskom udjelu ugljikohidrata što bi tijelo trebalo dovesti u stanje ketoze.

Naziv ove dijete dolazi od toga da tijelo, kad ne dobiva ugljikohidrate počne proizvoditi takozvane ketone koje jetra proizvodi iz masti. Tijelo ih koristi kao alternativno gorivo, a pritom se drastično povećava potrošnja masti što uzrokuje gubitak kilograma.

Kako se primijenjuje keto dijeta
Shutterstock 

Kako bi tijelo ušlo u stanje ketoze, unos ugljikohidrata je potrebno ograničiti na 20 do 50 grama dnevno, a idealni su omjeri dnevnog unosa kalorija: 80 posto iz masti, 15 posto iz proteina i 5 posto iz ugljikohidrata. O detaljnom vodiču kroz namirnice prilikom keto dijete pisali smo ovdje. U ketogenoj dijeti dozvoljeni su meso, riba, morski plodovi, jaja, keto friendly povrće i voće, orašasti plodovi, sir, masti, a trebali biste ograničiti unos slatkiša i hranu bogatu škrobom.

Koliko se kilograma gubi na keto dijeti?

Koliko ćete kilograma izgubiti tijekom keto dijete ovisi o više faktora: unosu kalorija, vašem općem zdravlju, metabolizmu, unosu vode, aktivnosti i kvaliteti sna.

Prema pisanju portala Healthmatch, očekuje se gubitak pola kilograma ili kilogram tjedno, što je zdrav tempo mršavljenja i ne biste trebali nastojati skinuti više od toga.

Koliko kilograma se gubi na keto dijeti
Shutterstock 

Ako se strogo pridržavate keto prehrane u prva dva tjedna biste trebali osjetiti brz gubitak kilograma što je najviše rezultat gubitka vode- do 5 kilograma.

Od drugog do četvrtog tjedna će se gubitak kilograma usporiti, ali nastaviti i u tom biste razdoblju trebali gubiti pola kilograma do kilogram tjedno, a nakon mjesec dana to će se ustaliti na pola kilograma tjedno.

Ustrajete li u ovom načinu prehrane tri mjeseca za to se vrijeme u prosjeku gubi 10 kilograma, a budući da se radi o velikoj promjeni za tijelo, prije pristupanja ovoj dijeti trebali biste se posavjetovati sa svojim liječnikom.