Tijelo treba kolesterol za izgradnju zdravih stanica, ali visoke razine mogu biti vrlo opasne. Zbog povećanja kolesterola povećava se rizik od srčanih bolesti.

Osluškujemo li svoje tijelo, možemo prepoznati najranije simptome i na vrijeme reagirati, kažu liječnici.

kolesterol.jpg
Shutterstock 

Visoki kolesterol obično ne uzrokuje nikakve značajne simptome, pa ga je teško dijagnosticirati. Međutim, postoji skup fizičkih simptoma koji mogu biti najraniji signali da nešto nije u redu s razinama kolesterola u vašem tijelu. Ako primijetite bilo koji od ovih znakova, najbolje bi bilo da se obratite liječniku:

1. Bolovi u rukama i nogama

'Nakupljanje kolesterola može začepiti krvne žile u nogama i rukama. Nakupljanje kolesterola u tim područjima često uzrokuje bolove u rukama ili stopalima', kaže dr. Michael Nichols.

2. Osjećate trnce u tijelu

'Prekidi u protoku krvi u određenim dijelovima tijela stvaraju trnce u rukama i nogama. Visoka razina kolesterola čini krv gušćom, čime onemogućuje normalan protok krvi što se na kraju manifestira kao osjećaj trnaca', objasnio je liječnik, a prenio Stil.

tijelo
Shutterstock 

3. Bol u prsima

'Bol u prsima, posebno na lijevoj strani, ukazuje na začepljenje krvnih žila oko srca i može izazvati bol. Ponekad se bol može proširiti i na vrat', tvrdi doktor.

4. Česta glavobolja

Začepljenje krvnih žila u području oko glave uzrokovano visokim kolesteatomom stvara glavobolju u potiljku.

Postoje dvije vrste kolesterola, dobar i loš, a jako je važno voditi računa da oni budu u granicama normale, naglašavaju liječnici.

Klinika Mayo navela je koji su okidači visokog kolesterola i koji ljudi spadaju u najugroženiju kategoriju. Evo što dovodi do povišenih vrijednosti:

• Loša prehrana
• Pretilost
• Nedostatak tjelesne aktivnosti
• Pušenje
• Dob