Odlučili ste početi zdravije živjeti, a prvi korak prema novom poglavlju bila je promjena jelovnika. No, neke namirnice za koje smo vjerovali da su zdrave zapravo mogu loše utjecati na zdravlje srca, upozoravaju liječnici.

Jogurt i granola

Šalicu jogurta s granolom većina smatra zdravim i uravnoteženim doručkom, ali kardiolog dr. Shad Marvasti kaže da je većina granola i pločica koje se često jedu za doručak krcate šećerom, koji je vodeći krivac za dijabetes, što također može dovesti do bolesti srca.

'Ponekad im se dodaju i druga ulja, poput hidrogeniziranih ulja, koja mogu izazvati upalu', kaže.

Granola je sjajan topping za upotpuniti voćni smoothie
Instagram 

Rizik možete svesti na najmanju moguću mjeru ako sami napravite granolu i koristite čišće ulje, poput kokosovog. Shad ističe da isti problem sa šećerom postoji i kod popularnih aromatiziranih jogurta. Kaže da je bolje uzeti obični grčki jogurt i dodati vlastite dodatke poput voća, javorovog sirupa ili sirovog meda.

Smoothie i zeleni sok

Jedan od najčešćih načina da započnete dan kada ste na dijeti je smoothie ili zeleni sok, ali ravnoteža između količine voća potrebne za pripremu oba napitka nije dobra.

'Zeleni sok je još uvijek sok. Temelji se na soku od jabuke ili soku od naranče. U tom trenutku, to je stvarno slatko piće', rekao je dr. Shad, koji također kaže da se sokom gube vrijedna vlakna, piše Lepa&Srećna.

Sok za sjaj kože
Unsplash 

'Kad jedete zelje, unosite vlakna, a vlakna mogu smanjiti loš kolesterol', ističe ovaj stručnjak koji predlaže da se umjesto njih držite bobičastog voća koje je puno antioksidansa, te da avokado dodate u smoothije kao izvor zdravih masnoća.

Preljevi s niskom masnoćom ili bez masnoće

Zeleno lisnato povrće ima vitamine A, D, E i K topive u mastima, kojima je potrebno malo masti da tijelo otkrije dobrobiti svakog od njih.

Salata
Shutterstock 

'Kada zapravo imate masnoće sa salatom, to povećava apsorpciju hranjivih tvari do 200%', kaže dr. Shad.

Upozorava da ne 'utapate' svoju salatu dresingom i ističe da najbolje masnoće dolaze ako sami napravite dresing od maslinovog ulja. U salatu možete dodati i zdrave masti poput avokada ili ribe.

Gotova pečena piletina iz trgovine

Ovo se čini kao laka opcija za ručak ili večeru, ali liječnik savjetuje da je ipak preskočite.

Ponekad piletini ubrizgaju sol u kožicu kako bi imala bolji okus i na taj način unesete mnogo više soli nego što je potrebno, što može povećati krvni tlak. A ni piletina nije zdrava namirnica, tvrdi dr. Marvasti.

Namirnice koje štete zdravlju srca
Shutterstock 

Liječnik ističe kako je najvažnije izbjegavati višak soli i šećera te što češće sami kuhati obroke. Za one koji se žele riješiti suvišnih kilograma preporučuju se mediteranska i DASH dijeta kada je u pitanju zdravlje srca.