Kardiovaskularne bolesti su najčešće bolesti i vodeći uzrok smrti građana Hrvatske. Dobra stvar je što postoje neke stvari koje možemo učiniti kako bismo smanjili rizik od zaraze ovom vrstom bolesti.

Kardiolog dr. Andrew Freeman kaže kako je prehrana nevjerojatno važna i ima ogroman utjecaj na zdravlje. S njim se slaže kardiologinja dr. Sharonne Hayes, koja ističe da iako ne postoji niti jedna hrana koja vam može spasiti život, umjerenost i kontrola porcija su ključni.

Dr. Freeman i dr. Hayes otkrivaju koje namirnice najgore utječu na zdravlje srca te savjetuju da ih izbjegavate ili barem ograničite unos.

Slanina, kobasice i ostali mesni proizvodi

Mesne prerađevine su kalorične, sadrže puno zasićenih masnoća, soli i imaju puno aditiva.

suho meso
Shutterstock 

Ne samo da konzumacija takve hrane može dovesti do bolesti srca, dr. Freeman podsjeća da je Svjetska zdravstvena organizacija službeno objavila da pretjerana konzumacija mesnih proizvoda povećava rizik od raka.

Grickalice

Slani, hrskavi zalogaji mogu imati odličan okus, ali oni su prerađena hrana koja je puna šećera i soli, upozorava dr. Freeman.

Dr Hayes upozorava da su jednostavni ugljikohidrati koji se nalaze u čipsu, kruhu, raznim keksima i grickalicama veći problem od masti.

Deserti

Nije 'zabranjeno' ponekad jesti slatkiše, ali dr. Freeman savjetuje da izbjegavate šećer i da ga konzumirate u vrlo ograničenim količinama.

Sladoled od čokolade
Shutterstock 

Dr. Hayes, na primjer, jede desert jednom tjedno i trudi se da porcija bude prilično mala.

Previše proteina

Kardiolozi upozoravaju da je moderno društvo opterećeno proteinima pa ih ljudi često unose dvostruko više od onoga što nam je potrebno, što može dovesti do problema s bubrezima i drugih zdravstvenih problema.

Problem je i to što višak proteina često dolazi iz mesa bogatog zasićenim masnoćama, koje također povećava razinu lošeg kolesterola, pa se kardiolozi slažu da ne treba pretjerivati ​​s unosom proteina te da su bolji oni biljni.

Brza hrana

Još jedna stvar oko koje se kardiolozi slažu je da treba izbjegavati brzu hranu jer u takvim obrocima nema doslovno ničeg zdravog. Čak i hrana koja nije pržena bogata je jednostavnim ugljikohidratima, upozoravaju.

Burger
Sandro Sklepić 

Energetska pića

Kardiolog dr. Freeman savjetuje izbjegavanje energetskih napitaka jer sadrže šećer, a uz to imaju sastojke koji potencijalno mogu dovesti do visokog krvnog tlaka ili aritmije.

Međutim, to ne znači da biste trebali izbaciti kofein. Tvrdi da je zapravo zdravo piti čaj ili kavu umjereno, pod uvjetom da izbjegavate dodavanje šećera, vrhnja i sličnih dodataka.

Dodana sol

Nismo ni svjesni koliko soli unosimo modernom prehranom, upozorava dr. Hayes i dodaje da nije rijetkost da ljudi unose tri do četiri puta više od preporučene dnevne količine.

Dio problema je što se sol nalazi u proizvodima gdje je ne biste očekivali – zobenim pahuljicama, piletini u umaku...

Ono što možete učiniti je čitati deklaracije i paziti koliko soli unosite jer ona povisuje krvni tlak.

Kokosovo ulje

U kokosovom ulju, koje se smatra zdravim, ima više zasićenih masnoća nego u svinjskoj masti, upozorava kardiolog dr. Freeman.

'U nekim se studijama koristio za izazivanje ateroskleroze – nakupljanja u crijevima, ako hoćete, kod štakora i drugih životinja. Odlično djeluje lokalno – dobro je za vlaženje kose i kože, ali ne bih jeo puno toga', zaključio je.