Maline su mnogima omiljeno ljetno voće zbog slatkog okusa, ali jeste li znali da su iznimno zdrave i da imaju brojna blagotvorna svojstva. Također, odličan su izbor za one koji žele smršavjeti budući da 100 grama malina sadrži samo 53 kalorije, odnosno jedna malina ima samo jednu kaloriju.

Maline su korisne protiv upalnih procesa
Shutterstock 

Iznimno su bogate vlaknima koja su nužna za zdravu probavu. Pojedete li samo šalicu malina dobit ćete 8 grama vlakana što je čak 32 posto dnevne potrebe vašeg tijela. Vlakna će pomoći pri izbacivanju toksina iz tijela, a važna su za održavanje zdravlja crijeva i smirivanje upala.

Osim toga, maline su bogate vitaminom C, a sadrže i puno mangana, vitamina K, željeza, fosfora, magnezija, kalija, bakra, kalcija, cinka te vitamina E, A i B6. Vitamnin C je moćan antioksidans, a u 100 grama malina ćete dobiti čak 44 posto preporučene dnevne količine ovog vitamina.

maline.jpg
Shutterstock 

Maline su jedna od vrsta voća koji sadrže najmanje šećera. Jedna šalica svježih malina ima samo 5 grama šećera zbog čega su odličan izbor i za dijabetičare. Za usporedbu, jabuka srednje veličine ima dvadesetak grama šećera.

Da su brojna pozitivna svojstva maline dobro poznavali i naši preci svjedoči i činjenica da se u narodnoj medicine malina koristi kao pomoć pri brojnim tegobama. Koristila se kao diuretic, protiv proljeva, menstrualnih problema, kožnih infekcija, infekcija bubrega i mokraćnih kanala, gojaznosti…