Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OVO UKUSNO VOĆE IMA SAMO 43 KALORIJE: Snižava krvni tlak i kolesterol, sprječava anemiju i pomaže u mršavljenju

U tradicionalnoj medicini koristili su se oblozi od kupina da bi rane brže zarastale. Kad tanini dođu u dodir s ranom, pomažu da se tkivo prije stisne.

 žena jede Izvor: pexels

Da su kupine ukusne i zdrave znamo svi, no neka su istraživanja pokazala da imaju višestruku korist za ljudski organizam.
Znanstvenici su nakon istraživanja zaključili da kupine pomažu ljudskom tijelu na puno načina, od toga da su korisne kao izvori vitamina i minerala, sve do sastojaka koji pomažu u borbi protiv kancerogenih bolesti. Kako je pisao Daily Mail, ovo voće gradi imunitet jer sadrži vitamin C koji ima nekoliko važnih uloga. U kupinama ima dvostruko više tog vitamina nego u borovnicama

'Vitamin C ključan je za imunitet i kardiovaskularni sustav jer snižava krvni tlak', rekla je doktorica Ursula Arens. Također je podsjetila da je vitamin C važan i u liječenju anemije jer pospješuje apsorpciju željeza u tijelu.

 Kupine Izvor: Unsplash

Kupina ima više vlakana od većine drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol.

U kupinama se nalaze i tanini, koji ublažavaju krvarenje ako su u pitanju manje ozljede, rekla je doktorica Sarah Wilson, zaposlena u londonskoj bolnici Princess Grace.

Dodala je da su se u tradicionalnoj medicini koristili oblozi od kupina da bi rane brže zarastale. Kad tanini dođu u dodir s ranom, pomažu da se tkivo prije stisne.

Sadrže antioksidante u kojima se nalaze antocijani što usporavaju rast kancerogenih stanica. I druge vrste crvenog voća i povrća sadrže antocijane, ali ih kupine, prema novijim istraživanjima, imaju u daleko većem postotku.

 Kupine Izvor: Unsplash

'Sadrže i spoj C3G koji pomaže u borbi protiv raka kože i jednjaka', objasnila je Arens.

S dvije šake kupina dnevno, unijet ćete potrebnu dozu mangana u organizam. On je pak jedan od minerala koji su potrebni za čvršće i zdravije kosti. Dobra vijest je i da imaju samo 43 kalorije.

U kupinama se nalazi i vitamin B9, poznat kao folna kiselina. Zajedno s vitaminom B12 nužan je u stvaranju novih krvnih stanica. Folna kiselina često se preporučuje trudnicama jer sprečava defekt neuralne cijevi embrija.

Kupine imaju i lutein koji je dobar za zaštitu očiju jer može spriječiti štetu koju im čine ultraljubičaste zrake.

Povezane vijesti

Magazin

Royals

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image

special image